Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното

Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното

Климатът играе водеща роля в съществуването на целия живот на Земята. В значителна част от земното кълбо са създадени благоприятни условия за живота на хора, животни, растения, но има места по нашата планета, наречени полюси на топлина и студ.

Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното?

На двата полюса на земното кълбо са отбелязани записват най-критичните температури – и ниски, и високи. Къде са тези места? Кой ъгъл на Земята е най-горещият и кой е най-студен?

Какво е студен полюс?

Полюсът на студа е територията, на която са регистрирани най-ниските температури на въздуха. Тук, всеки би предположил, че такова място се намира в пресечната точка на оста на въртене на планетата с нейната повърхност или на Северния полюс в централната част на Северния ледовит океан.

Всъщност, на това място периодично се наблюдават доста ниски температури до -40 ° C, но студени полюси могат да бъдат разположени на разстояние от Северния полюс. Така най-студеното място е концентрирано от другата страна на земното кълбо – в средата на огромните простори на Антарктида.

Къде е най-студеното място на земята?

Най-студено е на антарктическата станция Восток, създадена през 1957 г. като част от руска антарктическа експедиция. Условията на живот в тази област се приемат за едни от най-непоносимите на Земята.

Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното?

Ниските температури се запазват през цялата година, влажността е почти нула, а полярната нощ продължава около 4 месеца. Поради надморската височина от 3.488 км, станцията има постоянна липса на кислород, полярните изследователи страдат от повишена йонизация и разреден въздух.

Средната температура в „Изтока“ е от -40 до -60 ° C. Най-топлият ден от създаването на станцията е 16 декември 1957 г., когато термометърът достигал до -13,6 ° C. През 1983 г. официално е регистрирана най-ниската температура в историята на метеорологичните наблюдения на Земята. На 16 юли полярните изследователи, живеещи на станцията, заявили, че термометърът им показва -89,2 ° C.

По-късно, през 1991 г., във Восток е разбит нов рекорд – температурата достига -91 ° C. Тези данни не са официално обявени и регистрирани.

В Северното полукълбо има две селища на Якутия. Те се считат за полюси на студа. През февруари 1892 г. във Верхоянск температурата на въздуха спадна до -67,8 ° C, а през февруари 1933 г. термометрите в село Оймякон показват -64,3 ° C. Друго място, което се счита за студен полюс е канадската планина Логан. През май 1991 г. температурата на въздуха спаднала до -77,5 ° C.

Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното?

Какво е топлинен полюс?

Полюсите на топлината са територии, където са регистрирани най-високи температурни показатели. На земното кълбо има много горещи точки и те са разположени на различни континенти. Лесно е да се предположи, че най-горещото е в пустините, особено в тези, разположени около екватора.

По различно време, в Африка са регистрирани топлинни полюси, а етиопският Далол е официалното селище с най-висока средна годишна температура. От 1960 до 1966 г. са наблюдавани температура от +34 ° C, което се смята за абсолютния максимум при изчисляването на средната аритметика. И, все пак Далол, не е най-горещото място.

Кое е най-горещото място на планетата?

Статутът на най-горещите на земното кълбо места, принадлежи на либийския град Ел Азиязия, разположен близо до Триполи. През септември 1922 г. нейната територия в сянка е затоплена до +57,7 ° C.

Кое място на Земята е най-горещото и кое е най-студеното?

При измерванията са използвани ненадеждни термометри. Въпреки това, Световната метеорологична организация не признава този рекорд и счита пустинята Мохаве в Северна Америка за най-гореща точка на планетата ни.

Наричана „депресията на долината на смъртта“, разположена в северозападна част, тя е смятана за най-горещото място на Земята.

През юли 1913 г. в Мохаве близо до град „Furnes Creek“ е регистрирано +56,7 ° C, което е само с 1 градус по-малко, отколкото в Ел Азизия. Средно юлските проценти в Долината на смъртта са +46 ° C, през деня, намалявайки до + 30 … + 31 ° C, през нощта.

Това място е не само най-горещото, но и най-сухото на континента в Северна Америка. На него вали само през зимата, а през 1929 и 1953 г. никакви валежи не се наблюдават.

Въпреки критичните условия, в долината съществуват и са обитавани няколко града и редица селища. В тях живее индианското племе Тимбиса, което се е нанесло по тези земи, преди повече от хиляда години.