Когато загубим доверието

когато загубим доверие

Какво е доверие?

Случвало ли ви се е да мислите, че хората се възползват от вашата добрина. Имали ли сте усещане, че злобата, завистта и користните цели са завладели света. Е, за успокоение, ще ви кажем, че донякъде сте много прави.

Advertisements

През последният век нещата, толкова са се изменили, че психиката на човека се превърнала в без куполна и безпардонна същност у всеки втори. И въпреки това има надежда да не губим доверие у всички хора.

Какво всъщност е доверието

Това е връзката, която се създава между приятели, любовни партньори, колеги. Когато тази връзка липсва, трудно би се постигнала хармония във взаимоотношенията. И все пак наобиколени сме от хора, които гледат на всичко нов и всеки нов като на подозрително нещо.

Недоверието е защита

Това е механизъм, който се задейства, когато сме прекалено раними и уязвими. Такива хора, често живеят в доброволна изолация. Психоанализата търси причините за девиантно поведение в ранно детство, но на много по-късен етап от живота това усещане се засилва. От една страна силно въздействат родителите, които в стремежа си да предпазят децата от лошите хора ги учат да не се доверяват никому. Това от една страна е нужно, за сигурността на детето, но от друга поражда у детето усещане за страх и недоверчивост с всят изпълнен с агресия. За най-недоверчиви се смятат хората на възрастни, които в стремежа си да покажат кое е правилно и на кое може да се гласува доверие, сами идеализират връзките си.

Недоверие=цинизъм

В нередки случаи не доверието може да се превърне в цинизъм – от не сполуката, когато някой си е тръгнал, без да каже и дума или е бил с вас, заради парите, страдащият от недоверие може да бъде прекалено груб. Новата връзка трябва да се гради с доверие, въпреки, че в началото винаги има известна доза риск.

Отказът от доверие

Най-често е съпроводен с минали несполуки. Специалистите съветват да се освободим от предразсъдъците и да дадем шанс на хората около нас. Едва, когато сами не можем да се справим с тази форма на доверие, трябва да потърсим компетентно мнение, съвет и помощ от психотерапевт.