Как сънищата ни помагат

сънищата

В тях няма нищо случайно, независимо дали ни повеждат към развихрена фантасмагория или са съвсем „послушни“, сънищата ни помагат да се опознаем, да живеем по-добре и даже да се предпазим от болести!

Какво има в този непознат свят – сънищата?

Детето започва да сънува от втората си годинка. От този момент сънищата не ни напускат през целия ни живот. Защо ли? Защо сънуването е абсолютно необходимо за психическото ни равновесие. Ако ни го отнемат, можем да полудеем. Може би смятате, че вие лично не сънувате, но това е дълбока грешка.

От sanovnika.com ни потвърждават това.

Всеки сънува, само че някои хора не си спомнят за това поради липса на интерес или пък защото човек има склонност да отхвърля сигналите от подсъзнанието, с които са наситени сънищата.

Сънищата ни освобождават

През деня ние сме заключени в затвора на задълженията и социалните роли, които изпълняваме. Всяка нощ сънищата ни носят освобождение! Изчезва логиката, изчезва моралът, разчупват се веригите и всичко става възможно.

Сънищата ни позволяват да изразим онази част от личността си, която остава маскирана зад желания от нас социален образ. Тази скрита част е по-артистична, по-надарена с въображение и често по-сексуална.

Благодарение на мощното разкрепостяване на подсъзнателните ни желания, ние понасяме по-леко всекидневните задължения и моралните забрани. Сънищата са клапата, която гарантира, че тенджерата под налягане няма да гръмне!

Предпазват ни от тайните ни желания!

Някои от неизказаните желания действително не са за показ. Убийства, кръвосмешения, жестоки отмъщения – човекът е способен на най-лошото!

Сънищата ни позволяват да изхвърлим тези „задръстващи“, скандални страсти. За щастие, човешкото подсъзнание много ловко успява да си представя кошмарни сценарии по такъв начин, че да ги направи по-приемливи за разума и самооценката ни да не пострада. Ако ви се иска да извършите нещо ужасно по отношение на близък човек, в съня си ще бъдете представени под нечий друг образ.

Това става благодарение на много ефикасна вътрешна цензура. Чрез нейните механизми се извършват личностни замени, групиране на събитията или пълно обръщане на ситуацията, така че в съня си вие можете да станете жертва на човека, на когото искате да навредите.

Тази невероятна игра с маски има, за цел да снижи агресивността на чувствата.

Предупреждават ни

Има два типа сънища заслужават специално внимание – тези, които се повтарят често, и тези, които оставят тягостен отпечатък, върху нас през целия ден. И в двата случая подсъзнанието подава към съзнанието силен сигнал за нещо важно.

Най-често става дума за някакво страдание, за емоционално блокиране или за някое „несмляно” събитие, което продължава да трови живота ни. Или пък за мощен вътрешен стремеж, който потискаме от страх, пред реализирането му.

Какво обаче трябва да правим с този сигнал? Задължително е да го чуем, иначе той ще се превърне в симптом – умора, депресия, болест.

Не е нужно да се опитваме да си обясним съня, това винаги е доста сложно упражнение. Въпреки това е добре да потърсим някои връзки между него и реалността. Например човекът, който непрекъснато сънува празен, опустошен апартамент, може да се запита какво означават празнотата и разрушението по отношение на живота му.

Разкриват ни смисъла на събитията

Често сънищата ги изпреварват и се превръщат в техни предвестници. Те казват нещо, което съзнанието все още не може да формулира, и разкриват това, което започва, макар и незабелязано. Подсъзнанието, което подхранва сънищата, е способно да направи връзка между различни елементи и да им даде смисъл. То „разбира“, че срещата с определен човек е важна за начинанието ни – нещо, което съзнанието дори не подозира.

Физически симптоми като главоболие, къркорене на червата и други, са знаците, които изпраща подсъзнанието, че не живеем в съгласие с дълбоката си природа и че може би трябва нещо да се промени.

Допълват ги сигналите, които стигат до нас, чрез сънищата.

Свързват ни със света, с космоса

Нашите сънища не са обвързани само с дълбоката ни интимност, а и с универсалните рамки на съществуването ни. Те се вписват в приказките и митовете, които са част от човешкото наследство, споделяно от всички хора, независимо от епохата или страната, в която живеем – страхът от самотата или от смъртта, нуждата от любов, търсенето на корените и т.н., когато нашите сънища ни говорят за тези теми, те ни свързват с цялото човечество и с едно голямо универсално подсъзнание. И най-вече ни успокояват, че не сме единствените, които си задават вечните въпроси. Без да си даваме сметка, сънищата ни дават размах, вдъхват ни усещане за човешкото величие.

Как да тренираме паметта

Обикновено хората не си спомнят добре сънищата си. Това създава чувството, че се разминаваме с ключови елементи от самопознанието. Можем да освежим паметта си с лека тренировка.

Сутрин не ставайте веднага от леглото, щом се събудите. Останете още няколко минути и се опитайте да си спомните, какво сте сънували.

Правете това всеки ден, докато способността ви за концентрация укрепне. Ще забележите, как все повече детайли от съня изскачат в съзнанието ви.

Ако се будите през нощта, записвайте си какво сте сънували — за целта оставете молив и лист хартия на нощното шкафче. Това няма да ви разбуди прекалено, тъй като не отнема много време. На сутринта записаното ще улесни възстановяването на сънищата от нощта.

От опит, хората споделят още:

Ана, 18 г.: „Често имам усещането, че сънищата ми помагат да се чувствам по добре.

Когато съм притеснена за бъдещето си и си казвам, че няма да успея в живота, обикновено сънувам, че съм шеф на голямо предприятие. Знам, че е чиста фантазия, но това не ми пречи на момента да се почувствам по-спокойна. Понякога сънувам, как някой приятел ми разказва смешни истории. Събуждам се със смях и това прави деня ми прекрасен.“

Соня, 28 г.: „Научих се да се вслушвам в сънищата са. Те ми помагат да направя произволния избор. Ако сънувам, че съм с раница на гръб, знам, че е време да потърся самолетен билет за някъде. Моето подсъзнание ми подсказва кога имам нужда от почивка. Доверявам се на собственото си чувство, но и разчитам на тълкувания на съновници и поверия.“

Мариела, 42 г.: „Моите сънища често ме пренасят напред във времето и ми дават информация за това, което ще се случи, след седмици или месеци. Интересувам се от психологията на съня. Когато сънуваното наистина се случи, имам същото усещане като в съня си. Тези пророчески сънища не ме плашат, а ме радват, защото ми помагат да се подготвя и ми подсказват Възможния изход!