Как са се появили Коледа и Нова година

дядо Коледа

Как са се появили Коледа и Нова година – 8 факта за най-важния празник!

Мислите си, че знаете всичко за Коледа и Нова година? Но историята на този празник е твърде сложна, за да се имат предвид толкова много факти и традиции. Каним, вашия „вътрешен перфекционист“, да разбере как се появила новата година – най-очакваният празник на зимата.

Как се появила Нова година

Как се появи Нова година: 8 необичайни факта, които ще ви изненадат:

Коледа и Нова година

  1. Празнуването на празника започнало, преди 4 хиляди години

Всичко се зародило с Древна Месопотамия (територията на Близкия изток). Тогава новогодишната нощ мигрирала по обичаите на римляните. Последните не се придържали, особено към фиксираните дати. Те отбелязвали празника, по-често в началото на пролетта. Едва с идването на власт на Юлий Цезар решават да съчетаят Нова година с избирането на консула на 1 януари и отдаването на чест на бога на всички начала – Янус. Според някои вярвания, именно този бог, можел да погледне и в миналото, и в бъдещето. На него решили да кръстят първия месец от годината – Януари!

Коледа

  1. Смърч – символ на Коледа благодарение на Мартин Лутер

От самото начало едно вечнозелено дърво се е считало за култово растение, сред древните келти. Това дърво било Смърчът и той бил обожествен. На него принасяли подаръци, бил обличан във всякакви парцали. С него келтите се опитвали да умилостивят добрите богове и да плашат злите духове. Когато се появило християнството, духовенството не можело да убеди езичниците да изоставят своите тотеми в полза на един-единствен бог. Затова Лутер тръгнал по сложния път – комбинирал езически и християнски традиции. Така коледното дърво било направено като основно коледно дърво. Принасяли му огнена свещ и така заменили Витлеемската звезда със свещи.

Коледа и Нова година

  1. Петър I измислил седмицата на коледните празници

Според древните руски обичаи настъпването на новата година се чества с настъпването на пролетта – 1 март. Но вече през XIV век, чрез усилията на Руската православна църква, датата на празника мигрира към 1 септември, което за духовенството е по-подходяща дата за тържества. Тогава приключвала селскостопанската работа. Било време за жътва и богати празници. Петър I не харесвал тази ситуация и през 1700 г. издал указ за прехода на държавата към ново разчитане, като по този начин преместил новата година на 1 януари. Хората в Русия започнали да се забавляват цяла седмица, да разменят подаръци, да пеят песни, да пускат фойерверки и да празнуват по европейски начин.

Коледа и Нова година

  1. Любовта към коледните елхи идва от Петър I

В началото руснаците не споделяли любовта на германците към вечнозелената красота. Дървото им се струвало, твърде мрачно и бодро, за да се превърне в символ на Коледа. Петър I, обаче настоявал за въвеждането на европейските обичаи, принуждавайки хората да засаждат дървета в дворовете си. Така постепенно засаждането на коледни дръвчета, особено по заведения, кръчми, хотели и мотели се превърнало във „визитна картичка“ за собствениците. Кабакс започва да засажда борови и хвойнови горички. Така таверните получават второто си име – „коледни елхи“.

  1. Коледна елха в къщите от 1840 г

Някога не е било така популярно да се носи коледно дърво в къщата. Най-често се обличали в гората или били отглеждани предварително на верандата на къщата. И едва в началото на XIX век император Николай II организирал коледна среща, поставяйки гигантски смърч в двореца си. Той откраднал тази традиция от германците, които живеели по онова време в Санкт Петербург. Така руснаците харесали този обичай толкова много, че започнали да имитират чужденците от Европа. Те дори започнали да угасяват, още по-пищно с бижута и коприна.

Коледа и Нова година

  1. Коледни топки, изработени от стъкло

До средата на деветнадесети век коледното дърво се украсявало от всеки! Приготвяли се бисквитки, ядки в ярка обвивка, издълбани фигури на птици и животни от хартия. Заможните семейства украсявали смърча с мъниста, платнени играчки, копринени панделки и сладкиши. И тогава баварските майстори създали мини шедьоври – ябълки, изработени от стъкло, които завладели целия свят. По-късно стъклените играчки започват да се създават с различни размери и форми, стартирайки в масово производство. Така до 1890 г. свещите, познати до онова време на всички са заменени с електрически гирлянди.

Santa Claus

  1. Първообразът на Снежанка и „Дядо Мраз“

В някои култура има образи на тролове, елфи, гноми и дори дяволи, но внучката на дядо Фрост (руският еквивалент на Дядо Коледа) е изобретение на чисто руски автори. Смята се, че негов създател е бил Островски, който за първи път споменал този образ в своята приказка. Самият той обаче черпел вдъхновение, изучавайки древнославянски митове и легенди, където една от богините на пролетта и плодородието била млада красавица в бели чаршафи. Тя носела името Кострома. След 50-те Касил и Михалков връщат на сцената, този образ, след дългогодишни забрани. Те създават сценарии за новогодишните празници в Кремъл. Така се възвърнала приказката за Снежанка, Дядо Коледа, елените и елфите.

Днес по различните краища на света, тя има всякакви интерпретации, но навсякъде старият белобрад дядо се свързва с едно – раздаването на подаръци на послушните!

Сега знаете, как са се появили Коледа и Нова година и всички традиции и обичай около празника. Радваме се, че се поинтересувахте да прочетете историята на този празник!