Как да разпознаем ранните признаци на шизофрения

Шизофрения

Шизофрения – това е сериозно психично заболяване, което води до нарушаване на мисловните процеси и затруднено управление на емоциите.

Хората, които имат първите признаци на шизофрения, чуват и виждат несъществуващи неща, изпитват трудности при разпознаването на реални и нереални обекти.

Има, обаче и добри новини!

Въпреки заблудите и халюцинациите, пациентите са предимно безвредни за другите. И при правилно лечение прогнозата им не е безнадеждна. Редовната психотерапия може да помогне на тези хора да живеят повече или по-малко пълноценен живот и дори да се научат да се забавляват.

Шизофрения

Първите признаци на шизофрения

Как да идентифицираме първите признаци на шизофрения?

Противно на вярванията, това заболяване се диагностицира относително често: при 6 души от 1000. Наред с това симптомите на шизофрения се увеличават постепенно, първоначално роднините започват да забелязват леко ексцентричното поведение у пациентите.

Типичната картина е, когато обещаващ отличник изведнъж изоставя обучението си, започва да презира външния си вид, губи интерес към хобитата, става отшелник. Тук, трябва да обърнете внимание на следните точки.

  • Изолация от обществото

Душата на компанията се превръща в социална фобия, изпитва безразличие към близките и хобитата, спира да ходи на работа (училище).

  • Проявява амбивалентни чувства

Пациентът си противоречи, изпитва противоположни емоции (любов-омраза, радост-тъга, страх-вдъхновение).

  • Развива странен начин на говорене

За човекът е трудно да поддържа дадена тема, той постоянно избягва въпроси.

  • Затруднено концентриране, върху ежедневните задачи

Пациентът може да забрави да си измие зъбите, да не облича панталоните си, превръща се от чистник в мръсен човек, какъвто никога не е бил.

  • Тревожните мисли се засилват

Появяват се обсесивно-компулсивно поведение, апатия или депресия.

Описаните симптоми се влошават с времето и стават по-забележими, тяхната честота и интензивност се увеличават. Уви, такива хора, трябва да се водят на лекар навреме, а не когато шизофренията придобие класическата форма.

Характерни признаци на шизофрения

  1. Несвързан делириум (при 90% от пациентите)

„Съсед се опитва да ме отрови с радиоактивни вълни“, „марсианците искат да ме отвлекат за изследвания“, „Аз съм Наполеон (Петър I, Клеопатра), дошъл на този свят със специална мисия“, „Виждам знаци, чувам гласовете на ангелите, те се опитват да ми кажат нещо „. Най-честите фантазии на шизофрениците са свързани с идеята за преследване, контрол на ума, мегаломания, някои специални способности, които той притежава (левитация, четене на мисли, общуване с дявола и ангели, дарбата да вижда мъртви предци).

  1. Халюцинации

Те могат да бъдат визуални, тактилни, но най-често слухови. Пациентът вижда ужасни чудовища, бръмбари, снимки на гниене на собствената си плът. Чува гласове, които го преследват, дават му странни заповеди или активно го унижават и обезценяват. И, колкото по-активно шизофреникът е ограден от обществото, толкова повече халюцинациите се увеличават.

  1. Ексцентрично поведение

Отличният ученик се превръща в лош ученик, тихият – в истерик, обсебеният от чистота се потапя в кал, екстровертът отказва да излезе в реалния свят. Човек не е себе си в буквалния смисъл на думата. Трудно му е да контролира своите импулси, да се грижи за нуждите си и да изпълнява рутинни задачи. По-често шизофрениците прекъсват всички връзки със света и стават отшелници.

  1. Раздробено мислене

Речта на шизофреничен пациент е несвързана и безсмислена. Той не може да поддържа обикновен разговор, дава нелогични отговори, измисля несъществуващи думи. Много пъти повтаря една и съща фраза отново и отново.

  1. Отрицателни симптоми

При шизофрения сексуалното желание и яркостта на емоционалните реакции намаляват. Нещо повече, човек потъва в апатия, не може да почувства радостта от живота, за него е трудно да се насили да прави обичайните си действия. Гласът губи цвета си, става муден, монотонен. Очите изглеждат безразлични. Пациентът се измъква от директен контакт, може да лежи дни и да гледа в една точка. Загубена е най-примитивната мотивация – да се яде, мие, реса.

Причините за шизофренията могат да бъдат различни

В 10% от случаите наследственият фактор влияе – когато човек е имал болни роднини в семейството (мама, татко, брат, баба). В 30% от случаите е виновно затрудненото раждане, особено ако по време на бременността майката е пила и приемала наркотици, страдала от вирусни инфекции, била физически малтретирана или детето е получило родова травма в резултат на хипоксия.

Всичко това увеличава шанса за увреждане на фронталната кора на мозъка на детето, която е отговорна за планирането, вземането на решения и логиката. Но в 60% от случаите шизофренията се провокира от стресови фактори – загуба на родители в ранна възраст, физически тормоз, емоционално и сексуално насилие в детството, пренебрегване, безработица, бедност, алкохолизъм, травматични преживявания, с които човек не се е справил.

Разновидности на шизофрения

Параноична форма

Развива се, в доста късна възраст (след 18 години). Често е в резултат на силен стрес (смърт на близки, загуба на работа, прекъсване на връзките, сексуално насилие, сериозно академично натоварване, раждане). Пациентът започва слухови халюцинации и заблуди (преследване, специална мисия, ревност). Той обаче не отпада от обществото, може да продължи да работи, да осигурява ежедневните си нужди, да бъде във връзка. За близките е трудно да разберат, какво се случва с човек, тъй като той крие симптомите си, става прекалено подозрителен и внимателен.

Хебефренична форма или вид класическа шизофрения

Проявява се, в емоционалната нестабилност на пациента. Той скача от една крайност в друга, дава неадекватни преживявания и се държи глупаво. Той има объркана и несвързана реч, безсмислени действия, трудности със самоорганизацията. Пациентът не може да се грижи за себе си, да приготвя вечеря, да плаща сметки, има нужда от помощ от близки.

Кататонична форма

При този тип шизофрения към гореописаната проблематика се добавят следните симптоми – ступор, безцелна двигателна активност, отказ на пациента да реагира на команди и инструкции, понякога съпротива, срещу тях. Странни претенциозни пози, инхибиране на говора, повтаряне на една и съща фраза безкраен брой пъти.

Какво трябва да знаете, ако откриете признаци на шизофрения в себе си или у близките си?

Необходимо е спешно наблюдение от психиатър. Други заболявания имат подобни прояви – мозъчен тумор, епилепсия, енцефалит, биполярно или шизоафективно разстройство и ПТСР. Може да отнеме месеци проследяване, за да се потвърди диагнозата. В крайна сметка е по-добре да започнете лечение възможно най-рано. Тогава пациентът ще има шанс за нормален живот.