Как да постъпим, когато дъщерята харчи повече

дъщеря ни харчи повече

Как да постъпим, когато дъщерята харчи повече от необходимото?

Малкото ви сладко момиченце вече е красива тийнейджърка, която освен всички останали обичайни нужди има мания по безразборните харчове.

Не знаете как да се справите с настоящата ситуация, а сякаш всичко излиза от контрол с времето.

Как да постъпим в тази или друга подобна ситуация?

Ако живота и възпитанието, което сте давали на дъщеря ви до онзи ден, сега губи смисъл, защото тя не е онова малко, послушно момиченце, то време е да вземете отношение и да спрете с безразсъдното харчене на пари.

Отклонявайки се малко от същността на темата, нека си припомним приказката за „Щурчо и мравката“. Щурецът смятал, че живота е веселба, докато мравката се трудила неуморно. Ако и вашият случаи наподобява приказката, напомнете на милото си момиченце за „мравешкото“ поведение, предавайки й няколко урока.

Дъщеря ми купува без мярка

Козметика, блузи, чанти, дънки, обувки и т.н. Сякаш нещата нямат край и все на дъщеря ви и липсва това й онова. Често в пубертета момичетата искат да имат всичко, както съученичките си и приятелките си, но тази „мода“ се превръща в мания. Те губят ясна представа, с какви усилия родителя изкарва левовете, които „щерката“ с лека ръка пропилява в МОЛ-а. Научете детето си да управлява личните средства.

Определете седмичен лимит

Първо си задайте въпроса, какво за вас са парите и какъв е вашия поглед над тях. От това дали вие сте спестовници или обичате да харчите пари с широки пръсти, зависи, какъв поглед над парите има дъщеря ви. Дали в миналите години, когато прекрасното ви момиченце беше малко и получаваше всичко, за което проплачеше, вие не допринесохте за днешното й поведение. Не губете надежда. И сега може да преобърнете ситуацията във ваша полза. Обяснете спокойно на детето си, че вече не е бебе и не може безкрайно да отговаряте на всеки неин каприз. Определете седмичен бюджет за самата нея, с който тя сама ще разполага. Може дори да и дадете лична свобода, като и превеждате пари на дебитна карта, за да не ги загуби или да не бъдат откраднати. Така ще я направите по-самостоятелна и отговорна.

Отстоявайте позицията си

Ще има моменти, в началото, когато джобните на дъщеря ви ще свършат много преди изтичане на седмицата. Рефинансирането, за което ще помоли, не бива да е компромис от ваша страна. Отстоявайте реда, който въведохте и не позволявайте номера да мине при по-меката страна. Последната често се среща при разведените родители, а тогава играта се превръща в „добро и лошо ченге“.

Разберете детето си, когато само управлява средствата си!

Може да има моменти, в които детето ви само да заделя от джобните за неща, които вие никога не бихте взели. В това няма нищо лошо, дори обратното – дъщеря ви от малка се учи да цени и пести парите.

Говорете по-често за семейния бюджет и разходите у дома!

Много са родителите, които смятат, че темата за семейните финанси не бива да се коментира пред децата. Така обаче подрастващия тийнейджър няма представа какви доходи имат родителите му и се изпуска в желанията и харча. За да не стигате до там покажете на дъщеря си/сина си, че вместо на ресторант или в пицария може да обядвате в парка с баничка и боза.