Как да отгледаме разсад на петуния у дома

отглеждане на петунии

Как да отглеждаме петуния

Настъпи топлото време, а с него и бързият цъфтеж на всякакви растения и цветя, сред тях е и разсада на петуния. Постепенно пъпките се отварят и радват окото с цветове.

Петунията е едно от най-красивите растения, на които може да се възхищавате. Може да отгледате прекрасни петунии на балкона у дома, ето как:

Цъфтящи петунии

Тук няма нищо сложно. Следвайте съветите и след седмица ще видите младия разсад. Методът е добър, защото абсолютно всички семена покълват. Ще имате здрав и издръжлив разсад. И много скоро ще се превърне в нежно растение с цъфтящи цветя. Петунията ще украси всяка лятна вила или частен имот, дори балкона на апартамента.

отглеждане на петунии

 

Как да отглеждаме здрави разсад на петуния

За да отгледате разсад, първото нещо, което трябва да изберете е правилната почва. Тя не трябва да е твърде кисела. Най-добре е да вземете рохка почва, обогатена с хранителни вещества. Препоръчваме състав на субстрат от: изгнил хумус, торф, пясък и трева или листна почва (2: 2: 1: 2).

Грунд за петуния

Направете няколко малки дренажни отвора в дъното на резервоара за разсада. Това ще осигури вентилация и ще предотврати застоя на влагата. Напълнете земята и подправете леко. Височината на почвения слой трябва да е приблизително 2-3 cm.

Подготовка на почвата

Използвайте необичаен начин за дезинфекция на почвата. За целта, кипнете вода. Изсипете вряща вода над повърхността на почвата и засадете семена от петуния в горещата земя. Покрийте, увийте в кърпа и поставете на топло място за 30-40 минути.

Засаждане на семена от петуния

Този метод на засаждане ще помогне на семената да покълнат по-бързо. Обработката на почвата с вряла вода ще я изчисти от гъбички и микроби, а също ще я предпази от черни молци в бъдеще.

Обработка на почвата

Не забравяйте да надпишете контейнера с името на цветята, дата и метод на сеитба. Поставете затворен контейнер със семена на топло място. Вентилирайте 2 пъти на ден и навлажнете със спрей бутилка. Когато се появи първата зеленина, махнете капака и намалете поливането.

Разсад петуния

Скоро разсадът може да бъде трансплантиран в отделни саксии и в открита земя. Някои сортове с правилна грижа цъфтят през цялата година. Това означава, че може постоянно да се наслаждавате на красотата на растението. Сега знаете как да отглеждате разсад на петунии и искате да подредите лятна градина на балкона.