Как да научим детето да губи

да научим детето да губи

Като млад родител и Вие се питате: Как да научим детето да губи?

Искате ли да зарадвате детето си по начин, който да помни и да ви благодари цял живот? Има метод да научим детето да губи и тук не става дума за скъпи подаръци, лъскави опаковки и т.н.

Един от най-скъпите, но не материално неща е да го научите да губи с достойнство. Да вземем под внимание приказката на един физик на име Томъс Едисон. Той направил 700 опита, за да достигне до своето откритие. През цялото това време, самият той се успокоявал, че това не са 700 провала, а само опити, за да докаже, че тези методи не са успешни.

Как да научим детето да губи

И тук много от родителите ще възразят – но как да научим детето да губи с достойнство, след като е достойно двойка, а толкова се стара?! Разбира се, не са малко случаите, в които загубата на малката ни рожба и сълзите в очите й ни пробождат право в сърцето.

Тогава много от нас се разтапят, пред мисълта да прегърнат и успокоят малчугана, с цел да отнемат от разочарованието и да прехвърлят вината на всичко останало, но не и на самото него. Дали, обаче този подход е най-верния и дали в бъдеще ще му е от полза. Може би по-правилно би било да стоите леко на страни и да оставяте детето да преживее несполуката, за да извади поуката от нея. Всъщност, човек се учи най-добре от грешките си, а каква по-добра подготовка за него от самия факт.

Според психолозите съществуват главно два типа хора!

Едните са динамични и тяхното възприятие на света се свързва с възможностите, които постоянно се менят и развиват според създалата се ситуация. Този тип хора по-лесно се приспособяват към промените и новите условия на живот.

Другият типаж са хората, които са фиксирани. Те са модел, при който възприемат себе си за константа, която не подлежи на промени. Такива персонажи се изправят отново и отново пред дилемата да се доказват, за да покажат на околните и себе си нещо и най-вече, че заслужават уважение.

Ето как да научим детето да губи:

За да научите своето дете достойно да понася загубите и да вади поуки от пораженията, вслушайте се в мнението на психолози, а те са:

  • Хвалете само за истинските постижения.
  • Не прехвърляйте вина винаги на другите.
  • Поговорете с детето за успеха и за неуспеха.
  • Никога не си добавяйте измишльотини.
  • Оставете вашите амбиции на заден план.
  • Бъдете спокойни и детето ви ще е такова.

Ето още ценни съвети за правилното възпитание на деца!