Как да засилим имунитета в условия на епидемия

В периода на настинки и грипни вируси сме Ви подготвили няколко съвета, с които да засилите имунитета си в условия на епидемия.

Само така ще се преборите с вирусите и променливото време. За съжаление, няма чудодеен лек, който моментално да възстановява на функциите на имунната система. Тя е сложен комплекс от взаимодействащи си елементи, които неспирно защитават тялото от микробните и канцерогенни атаки.

Подкрепата на имунитета в условия на епидемия е от изключително значение за доброто здраве

Найдобрият подход в засилване на съпротивителните сили е комплексният план.

Такъв трябва да включва здравословен начин на живот, контролиране на стреса, избягване на токсините, спорт, хранене, хранителни добавки и билкови препарати.

Целесъобразният начин на живот не включва единствено храната, която приемаме, а и цялото ежедневие, което водим.

Благодарение на правилното разпределение на деня си и грижата за тялото, човек с лекота реализира своите планове.

Така по-лесно достига своите цели, зарежда се с енергия и е в пълна кондиция със себе си и своите истински възможности. Всичко това е възможно, най-вече, когато се чувстваме добре. За целта, на първо място трябва да сме здрави.

Здравето ни зависи от нашата имунна система

Всъщност тази система е съвкупност от милиарди биологични структури и процеси в организма, които ни предпазват от различни заболявания. Колкото повече агенти разпознава тя, толкова шансът да се разболеем е по-малък. Тези агенти се наричат още патогени, които много бързо могат да се адаптират към нашия организъм и да еволюират.

Когато нашият организъм отслабне, имунната ни система, също отпада

По-този начин вирусните клетки достигат до нас почти безпроблемно. Ето защо е нужно да я поддържаме силна. При устойчив имунитет човек боледува много по-рядко, бързо преминава през физически неразположения, без да преживява усложнения на болестта.

Ако имунитетът ни е отслабнал

Ето какво можете да предприемете:

Спортувайте поне 2 пъти в седмицата. Хората, които регулярно се отдават на физически занимания, боледуват по-рядко, не страдат от проблеми, свързани със затлъстяването и не са склонни към натрупване на излишни килограми. Една сутрешна разгрявка ще раздвижи лимфата в тялото. Със спорт може да започнем деня си с добро настроение, чудесен тонус и дори ще понижи нивата и синтезирането на хормоните на стреса в кръвта ни.

Приемайте повече витамини

В дневното меню е задължително да присъстват, колкото се може повече плодове и зеленчуци. Витамините и минералите (витамин С, Витамин ДЗ, Цинк, Селен, Магнезий и комбинации от тях), които се съдържат в тях помагат не само за укрепването на имунитета, но и регулират дейността на храносмилателния тракт, изчистват червата и спомагат за борбата с мастните натрупвания по тялото.

Приемайте повече белтъци. Те допринасят организма да изработва имуноглобини – защитни антитела, повишаващи имунитета. Ако пренебрегваме месото, рибните продукти, яйцата, млечните продукти, ядките, така нужните ни защитни антитела няма как да се образуват и по този начин подлагаме организма си на опасност.

Пийте повече чай

Всичко на всичко 5 чаши горещ чай на ден значително могат да укрепнат нашия организъм. Тук може да видите рецепти за 10 билкови чайове за добро здраве. Обикновеният черен чай отделя вещества, които повишават активността на кръвните клетки, които отговарят за имунитета на организма.

Включете в менюто си:

Куркумата – освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.

Слънчогледовите семки – те също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин Вб и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант;

Броколите са препълнени с витамини и минерали. Те са опаковани с витамините А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри;

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Добавяте малко количество към храната си от него и това е задължително условие „за вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане;

Джинджифилът е другият помощник на здравия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Джинджифилът помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Той помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Забавлявайте се повече

Доказано е, че искреният смях, веселието и щастливите мигове освобождават излишното напрежение и стреса, които са главни виновници за спада в имунитета и цялостното отпадане на организма. Хората, които са заредени с положителни емоции се разболяват много по-рядко. Хормонът на щастието, елиминира напрежението в организма и го прави по-устойчив на стресови ситуации и не само.

Ограничете или намалете алкохола

Приемането му спира работата на белите кръвни клетки, които определят и унищожават инфекциозните клетки и самите вируси.

Спете повече

Добрият сън е един от най-добрите начини да бъдем здрави. Хората, които спят между 7 и 8 часа на денонощие са много по-продуктивни и тонизирани, от тези, които спят по-малко. По време на нощния сън в тялото ни се произвеждат ензими, които укрепват имунната система и удължават нашето здраве. Неслучайно, при боледуване, тялото има нужда от повече сън, за да се възстанови и подсили.

Казано накратко

Не се поддавайте на паника, хранете се здравословно, пийте витамини и повече вода, поддържайте лична хигиена и мислете позитивно. Правете това винаги и най-доброто тепърва предстои.