Какво крият производителите под етикетите

етикетите

Вярвате ли, на това, което пишат, върху етикетите на продуктите? Понякога шрифтът е толкова малък, че без добро зрение и лупа наистина не може да разберете, какво е имал предвид производителят. Жалко е, но често приемаме по номинална стойност всичко, което виждаме на ярките опаковки.

Опитните компании са се научили да намират вратички в джоба на всеки клиент. И оригиналността на маркетинговите ходове понякога е просто невероятна. От „chistachi.bg“ бързат да ни предупредят и да напомни за една проста истина: не всичко, което блести, е злато! Преди да купите поредния пакет чипс или сок, помислете два пъти, какво може да бъде скрито под цветен етикет.

9 трика от производителите

Забелязали ли сте, че листата от маруля в магазина се разболяват, много повече от прясно набраните? Факт е, че те се третират със специална безцветна течност – пропилен гликол. Това е продукт за нефтохимическа обработка, който не позволява продуктът да се разпадне. Това добавя хрупкавост към салатата от маруля.

Ето, какво крият производителите

Хората купуват големи пакети с кафе, защото това изглежда като по-икономичен вариант. Но кафените зърна бързо губят аромата си. Така, че е най-добре да си купите малки пакетчета кафе за дома, но това няма да го изнаете от етикетите.

Бъдете особено внимателни, когато купувате яйца

Техният цвят и форма показват възрастта и здравето на пилето. Ако черупката избледня, тогава кокошката е стара. Бръчките и надлъжните канали показват бронхит на птицата, а грубите петна, говорят за неправилно хранене.

Цената на пилешкото месо и яйцата на свободна употреба е по-висока.

Въпреки това, терминът „дивеч“, поставен върху етикетите, означава само, че птицата не е отглеждана в тесна клетка, а в обикновен кокошарник. Не се поддавайте на този трик, животното не тича свободно по тревата, дишайки чист въздух.

В плодовите сокове от магазина захарта е не по-малка, отколкото в сладката сода.

Без значение как производителите се опитват да възвишат естествения продукт, той носи малка полза. Прочетете състава, върху сока, преди да го купите. Продуктите с ниска захар са рядкост. Това може да бъдат сокове в стъклен съд.

Производителите добавят изкуствени фибри към храните

Това може да причини подуване на корема. Обърнете внимание на състава: ако има инулин, малтодекстрин или полидекстроза, оставете продукта настрана. По-добре изберете храни с естествени фибри.

Обезсоленото мляко е друг трик от производители!

Млечната мазнина се използва за приготвяне на сладолед и други продукти. Благодарение на преработката млечният протеин в нискомаслените продукти се превръща в алерген и се усвоява слабо.

Модата за използване на кокосово масло, вместо други расте експоненциално.

Не съществува обаче, нито едно достойно проучване, което да доказва ползите от този продукт. Продажбата на това масло е печеливша. Цената му е много по-висока от слънчогледовото масло, но на практика няма производствени разходи.

Обвитите веган сладки, без яйца, захар или масло се считат за здравословни храни

Но така ли е? За да направите десерт, без яйца, към него се добавят изкуствени заместители: нишесте, пектини, смола или синтетични сгъстители. В противен случай, десертът ще се разпадне.

Чипсовете пристрастяват!

Това се дължи на комбинацията от захар, сол, мазнини и подправки, които просто прекъсват останалата част от вкуса. Вкусовата формула на чипса, принадлежи на математика и се нарича „точка на блаженство“. Това обаче няма да видите по етикетите. Всички чипове от магазина се разбиват със специфичен обем, което според учените се харесва на клиентите.

Това е само малка част от това, което крият производителите на храни. Внимавайте, когато пазарувате. Вашето здраве зависи от вашия избор. Какви маркетингови трикове сте забелязали още, винаги може да опишете в коментарите.