Какво значат сълзите

сълза

Знаете ли, какво значат сълзите?

По проведени изследвания се оказва, че жените ронят сълзите 5 пъти повече от мъжете.

Запитвали ли сте се защо е така?! Не са редки случаите, в които плачът е приеман за признак на слабост, но реално се оказва, че е инстинктивен метод за разпускане на напрежението.

Много от твърденията на специалисти сочат и, че сълзите са полезни и дори здравословни. Ето и някои по-любопитни данни и мнения на наука и медицина:

Защо и кога плачем

Хората са единствените същества на палнатата, които проливат сълзи от емоционалност. Животните и хората могат да викат, да вият и плачат от болка, но емоцията остава „запазена марка“ на човека.

Какво говорят сълзите

Те са зов за помощ, нужда от съчувствие или нежност. Има няколко вида сълзи. Те се определят от емоционалното състояние или механиката на организма ни. Хората, които открито плачат са по-трудно податливи на стрес.

Как се появяват сълзите

Сълзата се формира в слъзните жлези в ъгълчетата на очите. При мигане сълзата се разпределя по повърхността на окото и дори достига каналчетата на носа. Това обяснява и защо, когато плачем от носа ни тече течност. От изследвания е известно, че 98% от сълзата е чиста вода. Специалистите определят три вида сълзи, с различен състав (тях ще разгледаме изцяло в отделна тема).

Защо нежните половинки плачат по-често?

Означава ли, че са по-слаби – с повод или без такъв, според проучванията излиза, че 74% от дамите са склонни да се разплачат месечно поне 3 пъти. За разлика от тях силния пол показва повече сериозност, сила и организираност да се справи във всяка ситуация. Изследванията доказват, че от представителите на мъжкия пол, едва 20% са способни да се разплачат 2 пъти месечно. Тук не бива и да се пренебрегва факта, че мъжете за нищо на света няма да си признаят, че са плакали, още по-малко ако са плакали от любов. За последното учените диагностицират, че 22% мъже и 41% жени ронят сълзи по любимия. Обяснението за честия плач при жените се крие в науката, а тя доказва, че в кръвта на представителките на нежния пол има повече хормони – пролактин. Той от своя страна се грижи не само за производство на сълзи, но и за кърма. За мъжете е значително по-трудно да ронят сълзи, защото се намесва хормона тестостерон, който блокира производството на сълзлива течност. Не са изключени и твърденията на социолози и психолози, според които у мъжа от ранна детска възраст се наслагва стереотип, че Мъжът не плаче!