Какво знаем за Марс

Марс

Какво знаем за Марс и кое е уникалното на тази планета

Изследванията на Марс продължават много дълго време. Какво успяхме да научим за него и какви мистерии предстои да разреши човечеството? Ето, с какво може да изненада тази червена планета?

Червената планета

Не, не става въпрос за шоколадовия десерт, а за планетата на Слънчевата система.

Марс

Марс голям ли е

Марс е планетата на Слънчевата система, която е седма по размери и четвърта по отдалеченост. За да си представим по-добре: размерът на Марс е по-малък от планетата Земя, но по-голям от добре познатия Меркурий.

Защо планетата има това име

Името й идва от името на древния римски бог на войната. Между другото, понякога може да чуете и друго обозначение – „червена планета“, и всичко това заради червения й, дори червеникав нюанс.

Защо Марс е в този цвят

Почти винаги планетата е обвита в червен прах, концентрацията, на който се променя, поради променящия се сезон. Наред с това, най-концентрираните сезони са пролетта и есента. През този период, въздухът се изпомпва от един полюс към друг.

Променя ли се планетата

Година след година атмосферата на Марс претърпява сериозни промени. През лятото, полукълбото в полярната въглеродна диоксидна капачка се изпарява, а през зимата, полукълбото замръзва. Около 1/4 от масата на Марс участва в тези промени.

Каква видимост има

На това място, често възникват местни бури. Те могат да се видят на самите полюси и по-рядко на екватора. По принцип, в други периоди може да се каже, че видимостта е дори добра (до 40 километра). И понякога, през зимния сезон може да видите добре, дори на разстояние от 80 километра.

Има ли някакви естествени аномалии на планетата

Малки вихри се срещат и на Марс. Между другото, учените имат собствено обозначение за тях – Dust Devil. Те понякога, дори са невидими.

Марс

Оказва се, че червената планета е непрекъснат пясък? Но как тогава учените могат да получат данните?

Марс е планета от прах

Има изследвания, които сочат, че праховият слой е доста тънък и някои места изобщо не са засегнати от него. Това използват учените. Важно е, обаче да се прави разлика между понятията „прах“ и „пясък“. В крайна сметка тук, на Земята, може да срещнем пясъчни бури, но това е съвсем различно явление.

Вярно ли е, че на Марс има вулкани и ледници

Има вулкан, наречен Олимп. Вярно е, че е изчезнал, а най-гигантският каньон в Слънчевата система е долината Маринър. Така, че може да си представите – този каньон е няколкостотин по-голям от най-големия каньон на Земята! Учените се опитват внимателно да проучат вулканичния кратер, който се нарича кратера на Нили Патер.

Марс кратер

В долната част на този кратер, може да видите пясъчни дюни, активността, на които отдавна се наблюдава от работата на спътници. Червената планета, също е домакин на полярни ледници, които са били открити от учените като първи елементи на Марс. Те приличат на ледени шапки.

Има ли органична материя на Марс

На Марс има дори органични вещества – хлоробензен. Следващата стъпка ще е проучването на почвените проби и тяхното доставяне на Земята. Засега учените имат възможност да изучават парчета метеорити, които е много вероятно да са пристигнали от Марс. През 90-те години на 20 век е проведено проучване, според резултатите, от което бактерии са открити в един от пристигащите метеорити. Много изследователи, обаче опровергават тези данни.

Защо всички толкова често говорят за живота на тази планета

Факт е, че когато анализирате планетата, лесно може да забележите приликата на земните и марсианските полюси и тъмни петна, напомнящи нашите реки. Ето защо първоначално се е смятало, че полюсите се състоят от вода. По-късно обаче се оказало, че това е лед, но не обикновен, а въглероден диоксид.

Планетата Марс

Ако стопим резервите му, ще има достатъчно количество вода да напълни малък океан. Но червената планета принадлежи към планетите от земната група. Тук налягането е 160 пъти по-ниско от нашето. Такава атмосфера се нарича „разтоварена“.

Всяка година постъпва все повече нова информация за Марс

Следователно остава само да изчакаме новостите в по-задълбочени детайли от проведените експерименти. И бързаме да отговорим на любопитните решили да купят имот там: Към момента, въпреки очакванията, планетата не е много подходяща за живот. Колко жалко!