Какво е хипербола

Какво е хипербола

Що е то хипербола

Всички често чуваме фрази от типа: „не прави слон от мухата“, „милион извинения“ и т.н. И все пак, не всеки знае, че такова езиково и стилистично средство се нарича хипербола.

В тази статия ще разберем, какво е хипербола и как се използва в ежедневието.

Какво е хиперболата – дефиниция на понятието

Хиперболата е прекомерно преувеличение на качествата или процесите на нещо, за да привлече вниманието и да се създаде още по-ярък образ на тази концепция.

С прости думи, хиперболата се използва за засилване на изразителността на това, което трябва да бъде очертано с думи.

Използването на тази техника позволява на автора да изрази мислите си още по-живо, да убеди емоционално. И с тяхна помощ, на самите мисли може да се придаде необичайна форма. Въпреки факта, че това е литературно средство, то се използва широко в разговорната реч. Определя се значението на понятието в разговорната реч.

Хипербола в разговорната реч

Освен литературни текстове, хиперболата в разговорната реч се среща навсякъде.

Съществуват десетки и стотици, фрази, които хората използват всеки ден. Те, обаче, просто не подозират, че знаят как да въведат литературни техники в речника си.

Например: „Чаках те цял ден”; „Не сме се виждали от сто години“; “Отвъд далечните земи”; „Море от пари“; „Изплаши ме до смърт“.

Просто опитайте веднъж да разберете смисъла на няколко изречения, които произнасяте. Ще бъдете изненадани, колко хиперболични фрази се използват всеки ден.

Между другото, някои от тях могат да са и много забавни и дори абсурдни.

Значение на думата хипербола в математиката

Хиперболата има и други значения. Тази концепция се среща в математиката, по-специално в геометрията.

„Хипербола (древногръцки ὑπερβολή, от ὑπερ -„ нагоре “+ βαλειν -„ хвърляне“) е местоположението на точки M от евклидовата равнина, за които абсолютната стойност на разликата в разстоянията от M до две избрани точки F_1 и F_2 (наречени фокуси) постоянно“, – такова определение може да се види в Уикипедия.