Какво е мъх и къде расте

moss

Що е то мъх, задавали ли сте си въпросът? Къде се появява и каква е неговата същност?

Мъхът, известен още като бриофити, представлява растения от спори, които имат стъбло, зелени листа, но липсват корени, система от съдове, цветя и семена.

Учените, не считат тези органи по стъблата и листата за много важни, но ние ще надникнем в научните технически подробности.

Мъх по дърветата – тези растенията са малки!

Повечето земни мъхове достигат само няколко сантиметра на височина. Има лилиптуанти, които са пет пъти по-малки от милиметър. За разлика от тях има и воден мъх. Той достига размерите на истински гиганти с дълго до метър стъбло. Скромните размери на мъховете вероятно се дължат на отсъствието на „диригентна“ система. Тогава изниква въпросът:

Как без наличие на важни органи мъхът доставя вода и хранителни вещества до всички краища на тялото?

В мъховете има къси, подобни на нишка израстъци в долната част на тялото. Те приличат на корени, но служат главно за привързване към почвата. Водните мъхове абсорбират цялата повърхност на тялото.

Добре известният „мъх“ (yagel) – не е мъх, а растение от напълно различна група лишей.

Къде расте мъхът?

Мъховите образувания са обитатели на влажни, сенчени места. Те се срещат върху разлагаща се дървесина, стволове и клони, скали, камъни, бетон, по долния край на сградите, където се натрупва влага. Понякога се появяват на покривите и между каменни плочи. Не е изненадващо, че обичат влага и често могат да се видят около езера.

Любопитен е и фактът, че при пробиване на ледник в Антарктика е намерен английски мъх, който датирал от петнадесет хиляди години, откакто съществувала Римската империя. Мъхът, бил поставен във водата и покълнал! Това показва, че някога в Антарктика имала тундра, също както на Северното полукълбо.

Сред туристите е широко разпространено мнението, че мъховете се установяват по-често в северната част на големи скали и дървета. Северната страна е много по-влажна и по-тъмна. Това невинаги е задължително условие. Има различните видове мъх с различни изисквания за влага и светлина.

Каква е разликата между мъх и водорасли?

Основните разлики между мъх и водорасли са, че мъхът има:

имат тъкани и органи;

живее главно на сушата;

не са едноклетъчни;

се появява на Земята по-късно.

Как се различават мъхове от папрати?

Мъхът не може да бъде объркан с папрати, защото:

няма истински големи листа и дълги корени;

много слабо развити специализирани тъкани;

клетките имат половин, а не двоен, набор от хромозоми за по-голяма част от живота им;

Спорите зреят не по листа, а в кутия, която е свързана със стъблото, чрез миниатюрни крачета;

от спората расте разклонена нишка, а не малка плоча;

Малките зелени и пухкави мъхчетата не са подобни на дърветата и се появяват на планетата, преди папратите.

Защо мъхът е полезен?

Подобно на другите живи организми, мъховете са важни за общото разпространение на веществата. Много животни и микроорганизми дават храна, в хода на живота си променят местообитанията.

Например, покриването на почвата с гъст килим, може да доведе до преовлажняване. Ненатрапчивите мъхове са сред първите заселници, където други растения живеят твърдо (например в тундрата). Чрез мъх и разлагане, мъховете обогатяват почвата с хумус. В мъхът, много жаби снасят яйца, а птиците облицоват с мъх своите птичи гнезда.

Човекът отдавна използва блатистия мъх sphagnum. Той расте на върха, останалата част от стъблото умира. Но тъй като растението съдържа фенол, който е убиец на бактерии, той почти не гние. Постепенно се натрупват и пресова на дъното на блатата, мъхът представлява общо гориво и химическа суровина – торф.

Друго свойство на sphagnum е способността да абсорбира огромни количества влага. Следователно, сухият мъх се използва като постелка за добитъка, а по време на войната замествал превръзките.

В допълнение към видовете мъх, много от тях са декоративни, ярките зелени подложки са украсени с аквариуми, оранжерии, градински композиции и др.

В древната японска столица Киото има манастир Sayhodzi, където цял един век отнело, за да се създаде градина на мъхове. Тя е призната като обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Вместо трева и цветя, земята е покрита с мъх. Тук има 130 вида. Те украсяват миниатюрни езера, килими от мъх обградени с камъни и дървета.

Мъхът обикновено поглъща от въздуха не само влага, но и много химикали. Това прави по-лесно контролирано замърсяването на атмосферата. Факт е и ,че унищожаването на природната среда заплашва много видове от изчезване. В Червената книга са включени 60 вида мъх.