Какво е инч и на какво е равен

inch

Какво е инч и на какво е равен

Въпреки, че целият свят се стреми към унификация и стандартизация, отделните страни продължават да използват обичайните си мерни единици, така се появява и термина инч.

Метричната система обединява народите на цялата планета, но Великобритания и много англоговорящи страни упорито държат на своите сантиметри, ярдове и мили. Днес ще говорим за такава мерна единица като инч.

„Модата“ Инч идва при нас

Така, например по някаква причина е прието да се измерва размерът на телевизионен екран в инчове. Следователно, за да разберете, какво е инчът и на какво е равен, трябва да положите известни интелектуални усилия.

Какво означава един inch?

В буквален превод от английски, инч или „палец“ , означава „палец“. На нашия език инчовете най-вероятно идват от немски, в който „Daumen“ означава също палец.

Днес, обаче германците използват метричната система, която сме свикнали, а инчът като официална единица за дължина остава във Великобритания. Очевидно е, че се основава на ширината на мъжкия палец.

Къде и кога се появи инчът

Субектите на британската кралица имат своя собствена версия за произхода на инча като мерки за дължина. Те вярват, че тази единица произлиза от двореца, което е било равно на разстоянието, между палеца и върха на носа на английския крал Хенри I.

Според друга версия легендата разказва за дължината на един двор. Тя е получена от дължината на меча на гореспоменатия владетел. Така инч от своя страна е равен на една тридесет и шеста от двора.

Ако разгледате британските кодекси и закони, ще откриете друго определение за инч.

В Акта на крал Едуард I е посочено, че той е равен на дължината на три зърна ечемик, подредени близо един до друг.

Къде и кога се появил инчът

Когато британците, когато говорят за дължина, равна на една трета от инча, използват израза „ечемичено зърно“. Дължините, изразени в инчове, никога не се пишат в десетична форма в Англия. Те се изразяват само с обикновени дроби със знаменател, кратен на 2.

В Русия, например също има мярка за дължина, основана на ширината на палеца на ръката на мъжа. Нарича се голямата линия и се състои от десет редовни линии. Голямата линия започна да се нарича сантиметър, след реформите на Петър I. Той, искал да преправи цялата страна възможно най-бързо по европейски начин и не знаел никаква мярка за това. След време за по-удобна метрична система, инчове остават в измерванията на диаметрите на водопроводи и някои артилерийски калибри, наследени от по-ранни времена.

Какво е 1-н инч в сантиметри

През различни години преобразуването на инчовете в метричната система дава различни стойности. Така, например:

През 1819 г. тя е приблизително равна на 2,5400438 см; 1922 – инч, равен на 2,5399956 см; през 1947 г. имаше 2,5399931 см в един инч. През 1958 г., за удобство на изчисленията, било установено, че един инч е равен на 2,54 см. И оттогава, само това число се използвало за преобразуване на инчове в сантиметри.

Какво е инч на телевизионен екран

В миналото, телевизионните екрани се измервали в сантиметри. След това производството се заменя с внос, от Запада и Изтока. Тъй като тези страни били дълго време под влиянието на Великобритания и САЩ, те използвали британската система от мерки. Така, размерът на екрана се измерва в инчове. Постепенно инчовете навлезли в употреба и при нас. Когато става въпрос за диагонала на телевизионния екран.

Вижте и повече по темата: 3D принтиране променя автоматичното производство

Как се измерва диагоналът на екрана в телефона

Предвид факта, че мобилните телефони имат и екрани, които се произвеждат предимно в Югоизточна Азия, размерите им неизбежно се изразяват в познати за нас инчове, а не в сантиметри.

Съвременните телефони има размери на екрана от 3 до 7 инча. При избора на телефон, размерът на екрана в инчове не е най-важният показател. Трябва да се претегли спрямо плътността на изображението в пиксели. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добро качество на картината виждате на екрана.