Какво е високосна година

високосна година

Какво е високосна година и по какво се различава от нормалната година?

Има високосна година на всеки четири години. И тогава изниква въпросът, защо 1904 г. беше високосна, 1900 г. не, а 2000 г. отново? Летните олимпийски игри се провеждат във високосна година – откъде идва този ред?

И защо изобщо са необходими някакви специални „удължени“ години? По, какво се различават от обикновените? Нека да разберем. Кой въведе високосната година в календара? Древните римски астрономи са знаели добре, че една година на Земята продължава 365 дни и още няколко часа.

Поради това календарната година, която тогава се състояла от постоянен брой дни, не съвпадала с астрономическата. Излишъкът от часове постепенно се натрупвал, превръщайки се в дни.

Календарните дати постепенно се изместват и отклоняват от природните явления.

Например равноденствия. Група астрономи, водени от Созиген, които работели в двора на Юлий Цезар, предложили да коригират календара.

Според новия календар всяка четвърта година се удължавала с един ден. Тази година започна да се нарича bis sextus, което на латински означава „втора шеста“. На руски тази дума се трансформира в „скок“ – както го наричаме и до днес. По заповед на Юлий Цезар през 45 г. пр. н. е. е въведен нов календар.

След смъртта на императора е имало провал в изчисляването на високосните години и отброяването започва отново от 8-та година на нашата ера. Следователно в наше време, дори годините са високосни. Беше решено да се добави ден към последния, най-краткия месец от годината, който вече „нямал достатъчно дни“.

В древен Рим Нова година се празнувала на 1 март, така допълнителният 366-и ден бил добавен към февруари. Новият календар станал известен като „Юлиански“ в чест на Цезар. Впрочем православната и някои други църкви все още живеели по юлианския календар. И отново календарът се променя.

високосна година

Колко е високосна година

Астрономическите наблюдения продължават, методите стават все по-точни. С течение на времето астролозите осъзнаха, че продължителността на земната година не е 365 дни и 6 часа, а малко по-малко. (Сега е известно, че една година е 365 дни, 5 часа 48 минути и 46 секунди.) Използването на юлианската хронология довело до факта, че календарът започнал да изостава от реалния поток на времето. Астрономите забелязали, че пролетното равноденствие настъпило много по-рано от деня, определен за него според календара, т.е. 21 март. Имало нужда от коригиране на календара, което било и направено по заповед на папа Григорий XIII през 1582г. За да компенсират несъответствието, те решили да определят високосна година според ново правило. Наложило се да се намали броят им, което било направено. Оттогава всички години, делими на четири, все още се считат за високосни години, с изключение на тези, делими на 100. За още по-точна хронология годините, делими на 400, все още се считат за високосни. Ето защо 1900 (като 1700 и 1800) не е била високосна, но 2000 (като 1600) е била.

Новият календар е кръстен в чест на папа Григориан

Всички страни по света сега живеят според него. Редица християнски църкви използват юлианския календар, включително Руската православна църква.

Правило за високосна година

И така, високосните години се определят с помощта на прост алгоритъм. Ако годината се дели на 4, но не се дели на 100, това е високосна година. Ако годината се дели на 100, тя не се счита за високосна. Ако една година се дели на 100 и след това още на 400, това е високосна година.

По какво се отличава високосна година от другите?

Само една има 366 дни, а допълнителния ден е определен за февруари. Въпреки факта, че годината сега започва на 1 януари, което означава, че последният месец от годината е декември, ние все пак даваме допълнителните дни на февруари. И нека, тези, които са родени на 29 февруари във високосна година да се радват. Тези са „късметлии“ празнуват рождения си ден на всеки четири години, което прави това събитие по-дългоочаквано и желано от останалите хора.

Какво се случва, през високосна година?

Какво се случва в една многоетажна година. Не е случайност, че са избрани високосни години за главни спортни събития на човечеството – Олимпийските игри. Но сега, във високосна година, се провеждат само летните игри, а зимните игри се провеждат с двугодишна смяна. Спортната общност се придържа към древна традиция, създадена от първите олимпийци – древните гърци. Именно те решили, че такова грандиозно събитие не трябва да се случва твърде често. По-специално на всеки четири години. Но четиригодишната цикличност съвпадна с редуването на високосна година. Следователно модерните олимпийски игри започнали да се провеждат точно през високосна година.