Какво е видео памет

видео памет

Какво е видео памет?

Когато купуваме различно оборудване и полезни устройства, обръщаме внимание на някои характеристики. Една от тях е видео паметта или по-точно нейният обем. Но всъщност повечето от нас не знаят защо е необходима видео памет и от какво зависи нейният размер. Днес ще ви разкажем на прост език за тази концепция.

Що е то – видео памет?

За да разберете, какво представлява видео паметта, първо трябва да разберете как изглежда. При избора на телевизор, монитори и цялото друго оборудване, което формира картина, се обръща внимание на видео паметта. Това е вид памет, която съхранява информация. Видео паметта предоставя информация за картината на графичния адаптер. Без него изображението, което може да се види на екрана, няма да се формира.

Видео паметта съдържа информация за рамката на екрана, както и за други частични елементи, като многоъгълници, триъгълници и текстури. Тя съхранява и други данни от буфера.

Видео паметта в характеристиките най-често се намира в имена като VRAM, което означава видео памет с произволен достъп. Сама по себе си видео паметта прилича на дъска, чип. Броят на такива микросхеми в технологията, например монитор, може да достигне 24 бр. С всички са споени около графичния чип компоненти, тя създава едно цяло.

Колко трябва да е видео паметта?

За да изберете количеството видео памет за телевизор, монитор или компютър, трябва да вземете предвид параметрите му като разделителна способност на монитора, изглаждане и текстура.

Колко видео памет е необходима

Колкото по-висока е разделителната способност на монитора, толкова повече памет е необходима. В този случай вертикалните и хоризонталните пиксели се умножават и след това полученото число се умножава по дълбочината на цвета, тоест 32.

Що се отнася до сенките и текстурите, колкото по-висока е тяхната разделителна способност, толкова повече памет е необходима. И накрая, за изглаждането: необходимо е, за да изглежда картината добре. Изглаждането не изисква много памет, но ако не съществува, картината ще бъде малко размазана. И ако дадете повече видео памет, картината ще бъде много по-ясна.

Друго важно, което трябва да запомните е, че видеокартата не работи по-бързо, поради факта, че има повече памет. Ако видеокартата има 8 GB памет, а играта се нуждае само от 2 GB, тогава играта няма да отнеме повече от тези два гигабайта. Следователно, трябва да обърнете повече внимание на качеството на чипа. Най-разумното съотношение, според изискванията на операционните системи и игри, днес е видеокарта с 6 GB и 256 бита.