12 типични въпроси за интервю за работа и отговорите им

интервю за работа

Какво да отговорите на интервю за работа?

Темата: „Какви отговори да дадете, на задавани въпроси за интервю за работа“ е интересен за всички, изпратили резюме за желаната позиция и получили покана за среща от работодателя.

В крайна сметка, доброто CV и мотивационно писмо е само първата стъпка към намирането на избраната работа.

Интервюто за работа е най-важният етап в наемането!

Това е възможност да направите първо впечатление и да научите повече за компанията и условията на работа. За работодателя, това също е един вид тест. В крайна сметка, той трябва да разбере за кратко време, дали може да се справите със задачите на фирмата/институцията.

Въпросите в интервюто могат да бъдат много и различни!

Набирането на персонал се занимава не само с вашите умения, интелигентност, трудов опит, но и с навиците, психологическата стабилност, характера.

За това, какви въпроси се задават на интервюто и какво да отговорите, направихме специална селекция.

12 често задавани въпроси за интервю за работа и техните отговори

Разкажете ни за себе си

Често това е първото нещо, което питат на интервюто. Работодателят иска да знае, дали вашите опит и предпочитания за кариера са подходящи за предлаганата позиция. Опитайте се, да говорите конкретно за фактите от вашата биография и записи, които се отнасят до свободните работни места и компанията като цяло. За целта не забравяйте да разберете, преди интервюто повече за институцията (фирмата), в която ще получите работа.

Например: „Завърших университета, попаднах в рекламна агенция и работих с такива и такива компании и клиенти (избройте своите постижения). Тогава разбрах, че ми се иска да се развива по-нататък в тази посока“.

Как се виждате, след няколко години?

Друг от най-често задаваните въпроси на интервюто. Работодателят се интересува от вашите амбиции и кариерни планове. За него е важно да разбере, дали ще останете дълго време във фирмата или търсите временни доходи. Също така, отговорът на този въпрос ще покаже как вашите амбиции съответстват на възможностите на компанията. Не вдигайте изкуствено летвата. Нереалистични цели, могат да ви изиграят лоша шега. Покажете, че многократно сте мислили за собственото си бъдеще.

Например: вместо общия отговор: „Дори не знам / не съм мислил за това“ , кажете: „Бих искал да заема такава свободна позиция, за да се развивам в такава посока и да постигна определени успехи.“ Заслужава да се спомене, че сега промените се случват много бързо, така че вашите планове, също могат да се променят. Не забравяйте, че гъвкавостта е една от 10-те най-търсени компетенции на бъдещето!

Какви са вашите силни страни?

Определено ще искате да знаете, какво може да предложите на компанията и какви ползи могат да се извлекат от това. Избройте тези предимства, които са полезни в тази позиция. Не забравяйте да ги подкрепите с житейски примери.

Например: „Добре се справям с проблемите, правилно разпределям времето си и мога да намеря общ език с всекиго. Веднъж трябваше да … “ (дайте пример от живота, когато успяхте да използвате тези качества).

Кои са вашите слабости?

Способността да разпознавате слабости означава, че сте предразположени към интроспекция. Такъв въпрос, помага да определите, дали разбирате областите си на развитие и дали възнамерявате да станете по-добри. И, тук е по-добре да дадете отговор въз основа на история от реално преживяване.

Например: „При предишна работа колега ме критикува, защото не съм го предупредил предварително за задачата. Набеди ме. В бъдеще, подобна критика ми помогна да постигна по-добри резултати.“

Разкажете ни за вашите неуспехи.

Кажете за издънките си открито и спокойно. Това няма да остане незабелязано. Честността и способността да гледате себе си отвън, са важни „меки“ умения. Не забравяйте, че работодателят се интересува не само от вашите успехи и постижения, но и от способността ви да се справите с неуспехите и да преодолеете „задънените улици“. Покажете, как сте натрупали поучителен опит и сте успели да използвате неуспехи за саморазвитие. Ученето от грешки е основно предимство.

Например: „При последната работа се заех с организацията на проекта и се опитах да направя всичко сам. По-късно разбрах, че имам нужда от помощта на колегите, защото аз самият не мога да се справя. Благодарение на колективното решаване на проблеми успешно завършихме проекта. Наред с това, екипната работа ни сближи. “

Защо искате да работите с нас?

Определено ще се интересуват от причината, поради която сте попаднали на интервю за тази конкретна компания. От отговора на този въпрос, интервюиращият иска да разбере, какво искате от работа и дали съвпада с нуждите и целите на компанията. Обяснете защо смятате, вие ​​и работодателят се вписвате заедно.

Например: „Имам голям опит в това и онова, така че мога да помогна на компанията да постигне резултати в тази или онази посока. Освен това мисля, че ценностите ми съвпадат със стойностите на компанията, защото … „.

Какви ще бъдат първите ви стъпки в нова работа?

Всеки изпълнителен директор или мениджър търси инициативни хора, които са готови да променят нещо и да внесат свежи идеи. Не бързайте да коригирате всичко наведнъж – очаква се да сте активни, а не арогантност. Когато отговаряте на този въпрос, покажете сериозно отношение към работата.

Например: „На първо място, бих искал да се запозная с настоящото, за да разбера, какво точно ще трябва да работя.“

Какво най-много цениш в екипа?

Не очаквайте работодателя да оцени любовта ви към партитата или умилението. Кажете, какво искате да научите от новите колеги, как може да им помогнете. Пояснете, че можете бързо да се интегрирате, благодарение на лична корпоративна култура.

Например: „Много ценя атмосферата на подкрепа и взаимопомощ в екипа. На предишното място на работа, моите колеги и аз често си помагахме взаимно, дори ако задачата не беше част от нашите преки отговорности.“

Какво се надявате да получите от тази работа?

Ще искат да разберат, дали ще се само актуализирате, усъвършенствате и придобитите нови умения. Покажете интерес към трудни задачи, разкажете за това как ще се развивате професионално благодарение на новата работа.

Например: „Готов съм за нови предизвикателства и бих искал да подобря такива и подобни умения, за да реализирам напълно своя потенциал.“

Имате ли предложения от други компании?

С помощта на този въпрос работодателят ще се опита да разбере, колко се стремите да получите тази позиция, както и колко време, трябва да вземе решение за наемането ви. Когато отговаряте, си струва, деликатно да поясните, че сте търсен специалист, който се интересува от тази конкретна свободна позиция.

Например: „Тъй като активно търся работа и ходя на интервюта, обмислям други предложения за работа. Вашето, досега ми се струва най-интересно. Затова съм готов да изчакам вашето решение и да отложа други опции.“

Следните два въпроса се задават на интервюта, почти на 100% и често са решаващият процент от общото впечатление. Ето защо, ще се спрем на тях по-подробно:

Защо напуснахте предишната си работа?

Работодателят винаги задава 3 въпроса едновременно, когато пита за причините за напускането на последната месторабота.

1) Какви причини могат да ви накарат да напуснете работата си?

2) Ако ви взема, какво ще говорите за това на следващия работодател?

3) Защо напуснахте последното си място на работа?

Следователно вашият отговор, трябва да отчита и трите аспекта. Опитайте се да отговорите с максимално уважение към опита, уменията и отговорността, които предишната компания ви е дала. Не критикувайте миналия работодател или колеги. Важно е, да премахнете всички емоции и да оставите само отговори относно съдържанието на работата и задачите.

Също така, неправилно ще е да посочите като единствена причината за напускането, размерът на заплатата. Това ще накара работодателя да помисли, че ако му се предложи повече, спокойно ще напусне. Ето защо, дори ако причината е в парите, опитайте се да разберете, какво друго е важно за вас в работата и се съсредоточете, върху тези мотиви.

Например: „Вече постигнах резултати във фирмата (може предварително да сте си подготвили списък); обсъдих перспективи за израстване с мениджърите и разбирам, че в близко бъдеще няма възможности за изкачване в йерархията или придобиване на опит в свързани проекти. Затова започнах да търся друга работа с по-голяма зона на отговорност.

ИЛИ: „Компанията промени своята функционалност от първия ден. Те заеха позицията на ръководител на проекти и в крайна сметка трябваше да изпълнявам задълженията на помощник-мениджър. Това не е точното, което ме интересува.

Какво ниво на заплата ще ви подхожда?

Правилното разбиране на това, колко се самооценявате, може да каже за вашето ниво като специалист.

Не се страхувайте, че ще ви бъде отказано, ако посочите желания доход. Обезценяването на самия вас, не е добра стратегия. Наблюдавайте пазара на заплати. Това ще ви позволи да спорите, за заплата на кандидатската позиция. Например, знаете чужд език, обучени сте или сте показали изключителни резултати на предишната си работа.

Ако не искате да посочите конкретен номер, опитайте се да изградите диалог по такъв начин, че да върнете въпроса за заплатата на наемателя и да получите подробен отговор.

Например: „Моите очаквания за заплата започват от …, в зависимост от … (функционалност, ниво на отговорност, брой на подчинените, нужда от работа след работните часове и т.н.). Готов съм да ги обсъдя, но първо бих искал да чуя, какви награди предлага компанията.“

ИЛИ: „Разчитам на средни цифри за пазара – … (желателно е да посочите източника на информация) / Това е заплатата, която работодателите предлагат за подобни свободни работни места (казвате това, ако е така, разбира се). Вие, какво предлагате? “

Тези и още много полезни отговори, на въпроси за интервю за работа ще откриете в uchebnika.com.