Какво да знаете за опаковките и разделното събиране

разделното събиране

Опаковките са неразделна част от съвременния бит и трябва да са част от разделното събиране. С тяхна помощ опаковаме храната и напитките, предмети от всякакво естество, благодарение на опаковките можем да изпращаме пратки, да пазаруваме удобно в магазина и какво ли още не. Те могат да са изработени от разнообразни материали, например стъкло, пластмаса, хартия, алуминий или друго.

Нека да се запознаем по-отблизо с тях и да разберем как да ги сортираме и съхраняваме за рециклиране по най-добрия начин.  

Какво означават знаците, поставени на опаковките 

Всички сме забелязвали знаците, които се поставят, върху опаковките, но дали повечето хора са запознати с тяхното значение? Сега ще се опитаме да направим нещата малко по-ясни, като обясним подробно, какво означават най-важните от тях.

Така например, много популярен символ е изображението с три стрелки, образуващи кръг. Този знак означава, че опаковката е изработена от хартия. Обикновено точна информация за вида на материала, използван за опаковката, е обозначен с цифра. 

Например:

 • Хартия – PAP 22
 • Велпапе  – PAP 20
 • Картон – РАР 21
 • Бяло стъкло – GL 70
 • Зелено стъкло – GL 71
 • Кафяво стъкло – GL 72
 • Желязо – FE 40
 • Алуминий – ALU 41
 • Дърво – FOR 50
 • Полиетилентерефталат – PET 1
 • Полипропилен – PP 1
 • Полистирен – PS 6
 • Полиетилен (ниска плътност) – LDPE 4
 • Полиетилен (висока плътност) – HDPE 2 

Тук е мястото да добавим, че съществуват и биоразградими опаковки. Такива се наричат всички опаковъчни материали, които могат анаеробно или аеробно да се разградят самостоятелно до въглероден диоксид, вода, метан, биомаса и минерални соли.

Как да да организирате разделното събиране вкъщи

За да предпазим планетата от замърсяване, а също и да съхраним природните ресурси, трябва да бъдем по-внимателни и да се научим на правилно отношение към опаковките – събиране и предаване за рециклиране. За да сте напълно улеснени, са предвидени специални контейнери, чието предназначение е да поема отпадъците, изработени от различните видове материали, които могат успешно да бъдат рециклирани. 

Ето и най-важното, което всеки трябва да знае, за да се справи лесно с това.  

Отделете си пространство за разделно събиране

Хубаво е у дома да има предвидено специално място за събиране на празните опаковки, за да не се използва за тази цел ценно пространство, а също така и поради хигиенни съображения. Това може да бъде килера или пък някой свободен шкаф, прикрита ниша и всяко друго удобно място. Можете да използвате контейнери, които да подредите вертикално и така да не натоварвате излишно пространството. Създайте си навик, след като разопаковате някоя кутия или покупките си да прибирате опаковките. Така също може да следите за тяхното правилно разпределение, според конкретния вид. Това помага за самите опаковки и разделното събиране.

Създайте ред 

Ако просто нахвърляте всичко накуп, без оглед на всякаква система за разпределяне, това би било напълно безсмислено. Идеята на разделното събиране на опаковки е, че те могат да бъдат разпределени в съответните контейнери и така да продължат своя път към фабриката за рециклиране, където ще им бъде даден нов живот. Затова е необходимо внимателно да ги подреждаме според материала, от който са изработени.

Сгъвайте опаковките 

Когато не е сгънат, всеки материал изглежда далеч по-обемен и съответно заема повече място. Ето защо, отделете мъничко време и сгънете добре опаковките. Това правило важи най-вече за някои тънки пластмасови опаковки. Такива са, например пластмасови опаковки за хранителни продукти, а също и за изделия от рода на кутия от картон.Последната, след като бъде сгъната ще отнеме минимално пространство. Това улеснява разделното събиране.

recycling

Контейнерите и правилата за разделно събиране

Контейнерите, в които се изхвърлят опаковки и се прави разделно събиране, според материала, от който са направени, са няколко вида. На всеки от тях е указан материалът, за който са предназначени – хартия, пластмаса и метал или стъклени отпадъци.

Хартиени и картонени опаковки

В контейнерите за хартиени и картонени опаковки можете да изхвърлите всичко, изработено от хартия –  опаковки за храна, чували, торбички, кашони, вестници, списания, тефтери, тетрадки и така нататък. 

Добре би било да знаете, че всеки тон отпадъчна хартия допринася за съхраняването на 13 дървета и спестява 4 кВт/ч електроенергия. Ще ви хареса също и фактът, че всеки килограм от нея икономисва 32 литра вода на човечеството. 

Пластмасови и метални опаковки

В контейнерите за пластмаса и метални отпадъци можете да оставите всички пластмасови кутии или пластмасови опаковки за храна, найлонови торбички, пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко или други продукти, кенчета, капачки от шишета, буркани, стреч фолио и други. Повечето от тези опаковки могат да бъдат смачкани, с цел да се спести от обема им и да може съответният контейнер да поеме по-голяма част отпадъци. Винаги сплесквайте кенчетата, найлона и всичко, което може лесно да се пресова, за да улесните процеса на рециклиране. В тези контейнери, обаче не трябва да се слагат отпадъци от рода на части от домашни електроуреди или пък авточасти.

Стъклени опаковки

Контейнерите за стъклени отпадъци са предназначени за бутилки от стъкло, буркани от храни, козметични продукти и други подобни отпадъци. Препоръчително е, преди да изхвърлите отпадъците, те да бъдат изплакнати, защото това ще ги предпази от натрупване на прах и кал по повърхността и ще улесни преработката им. Също така, не оставяйте течности в тях, а предварително се погрижете да ги излеете на подходящо място.