Какви цветя се засаждат през есента

Какви цветя се засаждат

Какви цветя се засаждат през есента

Когато дойде пролетта, цветята, засадени през есента, ще ни зарадват първи и така няма да се колебаете какви цветя се засаждат.

Затова и би било хубаво да знаете кои цветя се засаждат през есента и на кой да се даде предпочитание.

Луковичните цветя са първите в списъка с растения, които се засаждат през есента.

В студения период луковицата се зарежда със запас от хранителни вещества, от които цветето се нуждае за цъфтеж и растеж. Сега по-конкретно за основните луковични цветя.

Какви цветя се засаждат през есента

Какви цветя да засадите през юни

Минзухари

Минзухарите имат 4 групи, всяка по свой начин добра. Тези цветя цъфтят най-рано през пролетта, а времето на цъфтежа им зависи от сорта на минзухарите. Затова е добре да имате в градината всичките 4 разновидности на минзухарите – тогава цялата ранна пролет ще бъде „минзухарена“. Най-големият минзухар е холандският.

Мускари

Тази  „синя магия“ са род многогодишни луковични растения. Произходът им е Евразия. Растението цъфти на плътни класове, най-често сини, с форма на кочан от цветя, наподобява гроздове през пролетта.

Цветовете са мънички, с форма на камбана, събрани в съцветия. Това е много деликатно растение, което не е крещящо, затова се препоръчва да се засаждат мускари заедно с по-активни цветя, например лалета. Мускарите могат да бъдат засадени в края на август. Красиво е да се комбинират и в алпинеуми по земята, където тези цветя преобладават.

Лалета

Те имат много разновидности. Лалетата цъфтят и през пролетта, с известна периодичност, в зависимост от сорта. Ето защо е препоръчително да се засаждат както ранни, така и по-късни лалета . Лалетата не трябва да се изкопават всяка година. Достатъчно е да правите това веднъж на 3 години и ще ви е по-лесно, те да се развива по-добре.

Зюмбюли

Тези цветя радват очите ни от април до края на май. Веднага, след като листата им пожълтеят, луковиците трябва да бъдат изкопани. Зюмбюлите обичат топлината повече от лалетата, така че не трябва да се съхраняват в такива студени условия като лалетата. Луковиците на зюмбюла се засаждат в самия край на септември на дълбочина 15 cm.

Нарциси

Цветът, формата и размерът на това цвете са много разнообразни. Нарцисите цъфтят през април-май. Луковиците на нарциси, както и луковиците на лалета, могат да се изкопават веднъж на 3 години. Така те се развиват и укрепват по-добре. Нарцисите трябва да бъдат засадени в средата на септември на дълбочина три пъти по-голяма от самата луковица.

Също така засадени през есента: лилии, божури, астилбе, хоста, Морската лобулария (Lobularia maritima), невен, кохия, мак, Matthiola, перила Perilla frutescens var. crispa, известна още с японското си име shiso, амарант, ароматен тютюн, кларкия Clarkia, космос, метличина, кореопсис или желтичка, Челебитки (Nigella). Семената на тези цветя трябва да се засяват, когато предстои измръзване, за да не покълнат през есента, а само да се укрепят.