Каква е разликата между зъболекар и зъботехник?

Каква е разликата между зъболекар и зъботехник?

Красивата и здрава усмивка е част от образа на всеки човека. Съществуват обаче, някои заболявания по зъбите и устата. Сред болестите в устната кухина се нареждат и неправилното развитие на челюсти, различни наранявания и аномалии от самото раждане, до такива появили се през годините. Всички тези неудобства правят невъзможно хората да се усмихват.

Когато тези проблеми не бъдат взети под внимание се появяват и проблеми като дефекти в речта, затруднено хранене и смущения с усмивката. Според преобладаващия в обществото стереотип, липсата на зъби е свързана със старост, слабост или нещастие. Не е изненадващо, че човек се стреми да възстанови загубените зъби възможно най-скоро.

За щастие, изходът е със „зъболекари в dental.bg“.

Това позволява да се върнат не само загубени зъби, но и да се поддържат здрави зъби. Специалистът, който може да върне здравата усмивка на човек, се нарича зъботехник.

Първите експерти в тази област се появяили в древни времена, сред племената етруски. Те обитавали праисторическа Италия. Именно те, създават протези от зъбите на различни бозайници още през VII в. Пр. Хр. В наши дни медицинските технологии достигат такива висоти, че изкуствените зъби трудно се различават от реалните.

Зъболекар и зъботехник – каква е разликата и какво е общото

Самото име на тази професия стоматолог, говори за неговата специализация: коренът “стома”, обозначаващ устата, се добавя към латинския корен “logos” (наука). Ето защо занятията в медицински университет за бъдещи стоматолози са насочени към практика и лечение, профилактика на заболявания на лицево-челюстната област и устната кухина.

ББългарска асоциация на зъботехниците

Какво обединява и разделя специалисти зъболекар и зъботехник?

Много хора, без да знаят, бъркат тези специалности. Това се дължи на факта, че често работа им е свързана със пациенти страдащи от зъбобол. Специалистите им помагат за възстановяване загубеното здраве на зъбите и могат да направят усмивката красива. Тези специалисти, често са обединени под термина зъболекар. Това е общо име за всички специалности, чиято дейност е устата (челюстта): зъботехници, зъболекари и ортодонти.

Зъботехникът е медицински специалист, който работи заедно със зъболекаря, получава поръчки от него за производство или ремонт на протези, ортодонтски медицински изделия. В професията на зъботехника има различни специализации. Например, ортодонтът създава апарат за корекция на крива захапка, техникът по керамика прави протези от металокерамика, а сменяемите челюсти се проектират от зъботехника.

зъботехник

Зъботехниците правят различни видове изкуствени коронки, различни мостове, сменяеми протези и лицево-челюстни структури.

зъболекари

За всеки вид работа се използват специални инструменти. Те представляват устройства за щанцоване на коронки, наковални за разбиване на корони, различни чукове и прободни триони. Често работата на зъботехника се свързва с химикали, вредни за здравето. Някои протези могат да бъдат радиоактивни, тъй като в керамичния компонент на изкуствените зъби се добавят импрегнации на уран, за да им се придаде белота. Следователно, зъботехникът работи с ръкавици, защитна маска и очила.

Уникалност на професията зъболекар, ортодонт, зъботехник

Зъботехникът е главен помощник на ортопедичния хирург. Той получава от лекаря гипсови отливки от зъбите на пациента и препоръки за избора, формата и цвета на бъдещата протеза.

Зъболекарският модел се разработва, в зависимост от желанията на клиента или по препоръка на стоматолога. Зъботехникът избира материали и конструкции за протези. Следва процес на моделиране на протезата.

Моделът се отлива в индукционна машина, първо от восък, а след това от металокерамика, метал или найлон. В трудни случаи, когато пациентът има необичаен вид на лицето или нестандартна устна кухина, трябва да се работи по самата снимка.

Зъботехникът изпълнява предимно умствена работа. Професията на денталната техника е главно професия, базирана на знания, която до голяма степен е свързана с приемането и обработване на информация. В работата на зъботехника са важни резултатите от интелектуалните му разсъждения, физическият труд, също не е изключен.

В самата стоматологична наука, съществуват клонове, които специализират стоматолозите от Българска асоциация на зъботехниците:

Терапевтичната стоматология – в нея се “подготвят” общи стоматолози, чиито основни области на работа са: лечение на кариес, пародонтит, ендодонтия (лечение на зъбната кухина и корен), както и естетични и профилактични направления.

Хирургични зъболекари, предприемат сложни интервенции!

Те извършват хирургични интервенции за коригиране на дефекти в лицето и челюстта, както и отстраняване на неприложим зъб, киста, отворен абсцес.

Ортопедичният зъболекар се занимава с протетична стоматология (сменяеми, несъбираеми – корони, мостове, игли и импланти). Той се занимава с възстановяване на основната функция в устната кухина – дъвчене.

Зъболекарят е ортодонт, коригира аномалиите на зъбите и т. нар. грешна захапка. Това става, чрез специални системи – “скоби”, “апаратчета” и “предпазители”.

Специалист по пародонтология, има за предмет на работа венците, меките / лигавични тъкани, които служат за основа на зъба. Заболявания, подлежащи на периодонт: гингивит (възпаление на венците), стоматит (също възпаление, но в устната лигавица), периодонтит (усложнение на гингивите) и др. са част от неговата работа и лечения.

Детски зъболекар – от името на професията става ясно, че се занимава с деца и свързани с растежа на зъбите проблеми.

Ясно е, че зъболекарите от различни специализации (и зъболекари, зъботехници) също са свързани помежду си. Възможно е да се откроят общите модели на работа на общопрактикуващите лекари с дентални лекари, което им дава основание понякога да се наричат ​​стоматолози терапевти.

Къде е границата на възможностите за работата на зъболекар и зъботехник?

Гаранцията в работата на зъболекаря е в образованието му. Последното позволява на стоматолога да се справя с трудни случаи, свързани не само с „лошото“ състояние на зъбите, но и с други челюстно-лицеви проблеми / заболявания. Манипулациите, извършени от стоматолога, също се отличават с по-голяма степен на сложност и на интервенцията. Тоест, степента на “пренебрегване” на заболяването в устната кухина е границата, която определя специалиста за пациента.

Добре е, също така да се има предвид, че само образованието на зъболекаря не говори за неговия професионализъм. Понякога зъболекарят с голям и обширен стаж на практика, практикуващ сред пустош, например е по-квалифициран от „известния“ градски зъболекар.