Йога

4-те типа Йога

Щом стане дума за йога, повечето хора си представят поза лотос. Истината обаче е друга. Източното изкуство не е само това, а понятието включва Йога, тя е философията да движим правилно тялото си и в хармония с духа.

Йога

Названието „Йога“, произхожда от древна Индия. Там от векове назад е била практикувана като съзерцание и прави връзката между духа и тялото.

За страните от Европа, източното изкуство не е съвсем познато и най-практикувано бива хата-йога, известна още като „йога на местоположението на тялото“. Като главна черта в йога изкуството е заложено едничката – хармония със самите себе си.

Видовете йога са много и могат да бъдат изпълнявани, както в седнало, така и в легнало или изправено положение. Всеки тип упражнение, бива изпълняван в рамките на няколко секунди до минути, според издържливостта, индивидуално.

4 – те типа Йоги!

Духът на изкуството йога не се крие в постижението, а в създаване усещане на духа в самото човешко тяло. Сами по себе си курсовете по йога не са на нива. И подари множеството пози всяка от тях, трябва да е пригодена към конкретния ученик. Това обяснява и защо древното изкуството може да се упражнява от всяка възраст.

Всеки един сеанс от йога се изпълнява от 1 до 2 часа. В него се делят упражнения за дихателни части; позиционни упражнения придружени от пауза на релакс; самият релакс; медитация и слушане на песни; разговори между ученици и преподавател, придружени от въпроси и отговори.

Трудно е да се определи кой и от какъв курс на източното изкуството да започне. В зависимост от индивидуалната нагласа всеки сам може да се насочи, към някой от 4-те типа упражнения на йога.

Ето и най-общо за всеки от тях:

Йога за отпускане

Представлява поредица от прости упражнения изпълнени от седнало положение (може и легнало). Те карат тялото да бъде отпускано. Изпълнява се продължително време. Важното тук е овладяване на дишането. Тази поза е подходяща за релакс след тежък ден, за раздвижване на мускулите на база индивидуален ритъм. Подходяща е за постигане на вътрешно спокойствие.Йога динамика

Йога – Динамика

Изпълнява се в изправено положение и на фона на с ритъм. Препоръчителна е за спортисти и за правилната им стойката. За нея е важно заемането на правилното положение, без значение от движенията. Важен е дихателният капацитет.

Йога за тонизиране – представлява познание

Тя съчетава динамична разновидност и медитация. Тя учи как се освобождава напрежението и нервните натоварвания. При нея всяка поза е цел. Да вземем под внимание „поздрав към слънцето”, той развива наблюдателността, а поза „кобра” действа тонизиращо. Подходяща е за всеки, който обича движенията и философията им.

Йога спортна – бива динамична и силна

При нея се редуват различни пози без почивка и на фон от ритмична музика. Всяко упражнение действа тонизиращо и се доближава до аеробиката. Отново е за хора, които обичат движението.

Повече за йога изкуството, научете от тази връзка: https://www.interpolezno.com/joga-izkustvo.