История на 8-ми март

8-ми март

Международният ден на жената, 8-ми март се чества всяка година. Той винаги е на тази дата, независимо от условията и ситуацията навън!

Честит празник 8-ми март, Мили дами!

Това е ден, в който всички правим международно признание, в което се включват икономически, обществени и политически постижения на жените.

Първият Международен ден на жената е бил отбелязан на 23 февруари през 909 г.. Страната признала го за празник е САЩ и това станало по инициатива на Американската социалистическа партия.

Празникът започнал като политическо събитие и постепенно станал част от културата на много други страни по света.

Като цяло оформени били два лагера. Единият на мъжете, които искат да изразят своята симпатия и внимание към жените. В другия лагер били онези, за които човешките права над жените и политическите, отстоявани от ООН са силно застъпени. Така се формирала борбата за признаване правата на жените в световен мащаб. Именно на тях се гледа отговорно и с капчица надежда.

Идеята за Международния ден на жената се появил, след бурната индустриализация и икономическа експанзия. Това било началото на 20 век, когато започнали и протестите за подобряване условията за труд.

Календарната дата, била свързвана и с първата масова проява на жените работнички. Тя се състояла се на 8 март, през 1857 г., не къде да е, а в Ню Йорк.

Точно тогава, жените шивачки излезли на протест, срещу ниските заплати и лошите условия на труд. Те атакували полицията и били разпръснати.

Само две години по-късно, на същата дата, същите тези жени създали своя работнически синдикат.

Интересни факти по случай Деня на жената

По случай Международния ден на жената и невъзможността много, много да избираме с кого и къде да сме, ето и някои интересни факта:

– Знаете ли, че на всеки сто жени се падат по 106 мъже. Това според статистиката си е доста окуражаващо. И също толкова важно, заради тенденцията представителките на нежния пол, можели да живеят по-дълго… Ако се питате откъде е взет този процент, то той се увеличава с възрастта. Така, например на хора над 65-годишна възраст и на всеки 100 дами, се пада едва по 76 броя мъже.

– Ако все още се чудите, къде е най-високият прираст на мъже, то страната е Китай! Там на една жена се падат по 2,87 мъже от силния пол.

– Най-висок процентът отчитат жените в Северните Мариански острови. Там статистиките сочат, че на представителка на нежния пол се пада по 0,77 процента мъже.

– И така, в глобален аспект, нещата изглеждат средно аритметично така: на една средна продължителност на живота от 68,5 години за мъжете, а на жените се падат 73,5 години.

– За Великобритания през 1922 г. имало закон, който защитавал жената, ако е извършила престъпление с участието на съпруга си. Това я оневинявало, когато мъжът я е принудил да го направи.

– И на фона на тези статистики, знаете ли, че на всеки 90 секунди, някъде по света умират бременни жено или родилки?

– А, знаете ли, че средностатистическата британка има по 19 чифта обувки в арсенала си?

Виж и тези 5 трика, които да те направят изкусителка на 8-ми март!

Ако тези данни все още ви фрапират, то, знаете ли, че:

– Отоплителните уреди в автомобили, съдомиялните машини, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, че дори циркулярът,  са измислени от жените?

– И все пак, статистиката сочи, че само 48 дами са спечелили удостоверения с Нобелова награда. Сравнени с мъжете лауреати за престижното отличие, които са 822.

Е, Мили Дами, определено има поводи за гордост и трайни следи в историята, оставени именно от вас!