История на грима

История на грима

Кога е стартирала историята на грима?

Кой е измислил грима? На кого дължим възможността, днес всеки от нас да бъде красив, независимо от цвета на кожата, очите или косата си?

Нека научим, надниквайки в дебрите на макиажа преди хиляди, хиляди лета …

Кой положил основите в грима?

Използването на козметични продукти може да бъде проследено от каменната ера до наши дни.

Преди около 100 000 години са открити признаци на червени пигменти, за които учените смятат, че са били използвани в примитивното някога грим. Въпреки, че не може да бъде сигурно, че пигментите от каменна ера са били поставени върху тялото, можем да знаем, че гримът със сигурност е бил използван от древните гърци и египтяни.

Гримът е използван в продължение на много години, като начин за украсяване на тялото и с мистично или религиозно значение.

Днес производството на козметични продукти е цяла индустрия, в която са вложени милиарди долара. Днес грима и козметиката са лесно достъпни за момичета, млади жени и лекари от всяка възраст и точка на света.

Днес грима и козметиката, лесно достъпна за момичета, млади жени и дами от всяка възраст и точка на света.

Десет интересни факта, около произхода на грима:

  1. Лак за нокти – измислен е в Китай

Древните египтяни, оцветявали ноктите си с кана. Първият лак за нокти е бил използван в Китай през 3000 г. пр. Хр. Тази ранна форма на лак за нокти е направена от дъвка, пчелен восък, яйчен белтък и оцветени пигменти.

  1. Древните египтяни използват въглени за грим

Древните египтяни използвали въглища, направени от овчи мазнини, олово и апетит, за очите. Гримът за очи в Египет има практическо предимство и религиозно значение. Смята се, че боядисаните очи измамят злите духове, но също така помагат срещу яркото египетско слънце и проникването на прах и бактерии в очите.

  1. Във викторианските времена дамите не носели грим

Периодът във викторианската епоха, когато дамите от висок клас изобщо не носят грим е известен днес. Тогава се приема, че само жените, които носят грим, са актриси и проститутки!

  1. Римляни и гърци са рисували бузите от древността

Както римляните, така и древните гърци оценяват бледият тен, съчетан с розови бузи. Римските жени обикновено оцветяват своите бузи с червено вино и гърците си оцветяват своите бузи със сок от плодове.

  1. Жените Аристокраки се стремели да имат бяла кожа

Жените с блед цвят бяха на почит. Смятало, че в продължение на много векове, ако имат тен са работили на полето. Само аристокраките можеха да си позволят лукса на бледа кожа, стоейки цял ден под чадъри и шапки с голяма периферия.

В древните времена жените използват лепила, за да придобият бяла кожа. По-късно започнаха да използват тебешир и други съставки за избелване, включително хидроксид и оловен оксид. Тонирането не е било популярно до 20-ти век.

  1. Липса на вежди – тенденция от 1400 г.

Ако някога сте се чудили защо Мона Лиза няма вежди, не означава, че обича да се занимава с пинсети! Това било модерно, през 1400-те години, когато приемало, че една жена не трябва да има коса по лицето, освен на главата си. Така жените се бръснели в ръцете си.

  1. Гримът е много токсичен през 1800-те години

Днес сме много притеснени за токсичните съставки в козметиката, но през 1800 г. гримът наистина представлява сериозен токсичен материал. Много от съставките, използвани в козметиката, са отровни, включително олово, меркав и арсеник.

  1. Римляните мразели бръчките

Разбира се, ще кажеш, че кой ги обича? Но, римляните измислили продуктите против стареене. Древните римляни, презирали само бръчките, но и всякакви други дефекти по кожата. За да запазят кожата винаги млада, те използват мляко, охлюви и мазнини от лебеди.

  1. Кралица Елизабет използва смолата като грим

Елизабет използва смола за грим. Използвала и лепкав черен катран за очите, очите и миглите.

  1. Първият червен грим е направен от брамбари

За да направят устните си ярко-червени, древните египетии използват червени кохорни бръмбари.