Интересни факти за яйца

факти за яйцата

Кажете, кой не обича пилешки яйца и особено за закуска?

В крайна сметка може да приготвите яйца по най-различни начини и за всеки вкус. Между другото, има толкова много рецепти с яйца. Днес решихме да ви разкажем за най-интересните и неочаквани факти за яйцата. В края на краищата е любопитно да знаем, какво ядем.

Факти за яйца

факти за яйца

 1. Цветът на жълтъка зависи от това, какво яде пилето

Ако жълтъкът е тъмножълт, тогава пилето се храни със зелени зеленчуци. Жълтъкът с ярко жълт цвят показва, че в храната му е включена царевица или люцерна. При средната желтеникавост се показва, че в храната има пшеница и ечемик. Между другото, жълтъците са една от малкото храни с високо съдържание на витамин D.

 1. Каква е хранителната стойност на яйцата

Голямото яйце съдържа само около 80 калории и по-малко от 10 грама мазнини. Отделно, протеинът съдържа смес от незаменими аминокиселини, от които човек се нуждае за изграждане на мускулите.

 1. Средното пиле снася до 320 яйца годишно

За да се направи едно яйце, пилето се нуждае от около един ден. Когато пилето порасне, то носи по-големи яйца.

 1. Пуйките също имат яйца, но те не са популярни за хранене

Тези птици изискват повече място за гнездене, така че тяхното отглеждане е по-малко икономично. Също така, при тези птиците майчините инстинкти са по-силни, отколкото при кокошките, така че е трудно да се събират яйцата им. Освен пилета, има пъдпъдъци, патица, щраусови яйца.

 1. Забелязали ли сте малко плаващо петно ​​от кръв

Петното от кръв, което понякога може да се види в счупено яйце, е напълно безопасно. Появява се поради нарушение на малки съдове в жълтъка.

факти за яйца

 1. Има фалшиви яйца

Произвеждат се в Китай (където иначе биха стигнали изобретения). По външния вид, те трудно се различат от истинските, но вкусът, разбира се, не може да бъде заменен с нищо. Яйцата се приготвят от нишесте, желатин, калциев алгинат и пигменти. Черупката е изработена от калций, гипс и парафин. Човек може да направи повече от 1000 фалшиви яйца на ден! Да, така е, тези неочаквани факти за яйцата могат да ви изненадат …

 1. Проверете за свежестта на яйцето

За да се определи „възрастта“ на яйцето, то трябва да се пусне в студена вода. Ако отива на дъното, означава прясно, ако излезе нагоре, следователно яйцето вече е старичко.

 1. Оказва се, че едно яйце може да бъде заменено с кръв от животни

Поради сходния протеинов състав, животинската кръв може да се използва като заместител на яйцата при печене или приготвяне на сладолед. 65 г кръв е равна на едно яйце. Казват, че такива ястия имат свой послевкус. Не бихме се осмелили да опитаме. А ти?

 1. „Създаване“ на яйца

Пилето размята яйцето си, около 50 пъти всеки ден, така че жълтъкът да не залепва отстрани.

факти за яйца

 1. Има яйца с различни цветове

В природата има не само бели и червени яйца, срещат се и сини и зелени. Зависи от генетиката на пилето.

 1. Кога са открити яйцата

За първи път дивата птица е била опитомена от източноиндийската цивилизация около 3200 г. пр.н.е. Но фактът, че птица може да снася яйца за хората, е открит едва през 1400 г. пр.н.е. от египтяни и китайци.

 1. Какво е особеното в черупката

Черупката се състои от калциев карбонат, който е съставка в някои антиациди. Черупката има и собствена вентилационна система – всяко яйце се състои от 7 000 до 17 000 малки пори, предназначени да отделят кислород, въглероден диоксид и влага.

факти за яйца

 1. Най-тежкото яйце в света

Това е яйце с тегло почти половин килограм (454 г) и е намерено в Уинланд, Ню Джърси. Датата на откритието му е 25 февруари 1956 г. Несъмнено яйце с такъв размер веднага е включено в Книгата с рекордите на Гинес.

 1. Записки за надпревара ядене на яйца

През 2013 г. е поставен световен рекорд по брой на твърдо сварени яйца, изядени при един подход. Носител на титлата е Джоуи Кестен, който изял 141 яйца за 8 минути.

Сега, когато научихте тези забавни факти за яйцата, сте се доближили малко повече до тази храна! И ако не друго, поне знаете, какво ядете.