Избор на тапет: видове, предимства, полезни съвети

Избор на подходящ тапет

Избор тапет: видове, предимства, полезни съвети!

С думата „ремонт“, на първо място мислим за смяна на мебели и подмяна на тапет. Ако може да изберете мебели за всеки вкус, тогава преди да купите тапет, ще ви трябва инструкции. Откриваме всичко от „A“ до „Z“ за тапети.

Ако имате нужда от услуги, ние почистваме сажди, измиваме и боядисваме с боя.

В тази статия ще научите:

За това какви видове тапети съществуват

За характеристиките на различните тапети

Как да изберем тапет

Видове тапети

На първо място, трябва да кажете, че има тапети за стени и има тапет за тавани.

Стенописите са добре познати на всички нас. Често те са залепени към тавана, въпреки че за това има вид тапет. Това е двуслойна хартия. Те са по-плътни и релефни, защото благодарение на тях се крият неравностите по тавана.

Тъй като говорим за материали, тапетът е разделен на хартия, винил, нетъкан, текстилен, естествен. Най-често тапетът се състои от няколко слоя (поне основата и покритието).

Тапетите за стенна хартия са еднослойни и двуслойни – с покритие от винил, текстил, корк). Този тип тапети имат голямо разнообразие от цветове и щампи. От недостатъците – те не могат да бъдат измити. Отделни проби, импрегнирани със защитни съединения. Те могат да се почистват с влажна кърпа. В допълнение, хартиените тапети не са толкова силни, колкото другите видове.

Винилови тапети са доста привлекателни за декориране на всяка стая. Такива могат да са водоустойчиви, а също така устойчиви на механични повреди. Те ще ви зарадват с приятна релефна повърхност.

Нетъкан тапет е друг вид тапет. Платната имат много предимства: при залепването лепилото се нанася само върху стената, върху които се нанасят парчета тапети, което спестява време и лепило. Те не се деформират с времето. Именно на базата на нетъкан текстил се прави тапет за боядисване.

Най-красивите и скъпи тапети са текстилните и естествени тапети, изработени от естествени материали. Те са много текстурирани, изглеждат свежи и интересни. Изработена от филц, лен, бамбук, корк и т.н.

Може да поръчате дизайнерски тапети. Например със снимка или тапет на автор с вашите снимки или всякакви изображения, които искате. Да не се бърка с обикновените стенописи.

Фототапетът е вид хартиени тапети, изработен от висококачествена хартия, грундирана с устойчива на избледняване основа. Те са сравнително евтини, но успяват да създадат интересни оптични ефекти във вашата стая и дори да я направят визуално по-просторна.

Персонализиран тапет

Има тапети със стандартна ширина – 53 см и тапети с увеличена ширина. Предимствата на по-широките тапети включват по-малко стави, но не всеки може да се справи сам с такива тапети.

Как да изберем правилния тапет

Има няколко важни критерия, според които се избира тапет.

Стаята – за различни стаи са подходящи различни нюанси, например за спалня е по-добре да изберете спокойни, пастелни нюанси. Свойствата на тапета като устойчивост на механични повреди и устойчивост на влага, също зависи от помещението. За кухнята подобни свойства са много важни.

Повърхност – неравностите по стените могат да доведат до отхвърляне на хартия. Само винилови и нетъкани тапети са подходящи, за да скрият могили по стените и това да не се разкъсват.

Осветяването – ако изберете тапет за стая, която е постоянно изпълнена със слънчева светлина, такава трябва да е устойчива на избледняване. От северната страна тапетът може да бъде по-прост, но е по-добре да избягвате тъмните тонове.

Влажност – ако стаята е слабо проветрена, тогава по пода може да се образува мухъл с недишащ тапет. В този случай трябва да се даде предпочитание на опциите с хартия.

Издръжливост – децата и домашните любимци са важна причина да се откажат от хартиените тапети в полза на по-здравия дизайн. И така те задължително се поддават на „мокро“ почистване.

Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас. Правите ли ремонт след пожар? Обадете се на екипите ни 088 888 2000.