Здравословно хранене – всичко друго, но не и сами

Здравословни храни

Здравословно хранене и здравословни храни

През изминалите 50 години, европейски изследвания показват, че начинът ни на живот, значително е променил своя ход. Това, за разлика от времето на нашите деди е постигнало много.

В забързаното и динамично ежедневие, за всеки от нас е все по-трудно да се грижи за дома, да организира времето си… Да прекарва достатъчно с най-близките.

Какво ли остава за навикът да се храним заедно, а той е и здравословен!

Учени установяват, че да се храним сами не е здравословно, а ето как можем да променим ситуацията.

5 причини да се храним здравословно и не сами

  • Разнообразете храната

Установено е, че човек, който се храни сам консумира едни и същи неща. Когато обаче има, с кого да споделя трапезата си, то и мотивът да разнообрази менюто е по-голям. Така нараства възможността да набавяме нужните витамини, минерали и антиоксиданти, а стресът, психическата и физическа умора намаляват.

Когато консумираме сами храната си, често прибягваме и към мазни, сладки и нездравословни храни. Доказано е, че те доставят усещане за щастие и засищане, но вредят на здравето ни. Сам по себе си процесът на хранене действа положително като започнем с приготвянето на храната и повлияването му над положителната и здравословна емоция.

  • Комуникацията има значение

Учените са установили и че споделянето на храната и самото хранене допринася за храносмилателният процес. То действа не само заради самата комуникация и коментара за вкусовите качества, но и ни кара да не сме сами, да научим нещо ново, да споделим нещо от деня.

  • Хранете се балансирано

При поднасяне на най-силно ползвана услуга. Това е наблюдение при тичане, което е малко преди началото на вечерта и преминаването към друго време. Не по-малко плашещ за здравето, което се поема от лицето и факта, а това означава, че има много въглехидрати, както и от своята страна, ограничаваща хранителните продукти с ценни съставки.

  • Учете се постоянно на нови неща

Все по-често се наблюдава, че младите хора под 30 години не умеят да готвят. Поради липсата на време и достатъчно изразходена енергия през ежедневието те често прибягват към полуготови храни и консерванти. Това е не само нездравословно, но и вредно. Така малките деца дори да имат желание да се научат да готвят, все няма от кого да попият информация. Опитайте се да прекарвате повече време в кухнята поне през уикендите и с децата. Така и вие и детето ще се чувствате по-удовлетворени от свършената работа и наученото.

  • Споделете удоволствието от храненето заедно

Когато се храним заедно у дома, ние не само обменяме информация, но и се наслаждаваме на ястията. Всички на масата са концентрирани около това, което е в чинията им и задоволството е по-голямо. Домашно приготвената храна гали небцето, за разлика от полуготовата, която единствено засища.

В тези няколко фактора се крие и най-голямото удоволствие на цялото семейство.