Здравословното хранене – основни принципи

Основни закони на храненето

Основи в здравословното хранене

Хипократ казва: „Начинът на здравословното хранене, дава възможност на здравите хора да съхранят здравето си, а на онези, които са го загубили, да го възстановят”.

Основните закони на храненето повеляват да се спазват следните три правила: По-голямата част от храната трябва да е от растителен произход.

Храната да е „жива”. Това означава да приемаме не облъчвани, биологично чисти храни, сурови или сготвени по такъв начин, че да се запазят благотворните хранителни вещества. Храната трябва да е разнообразна.

Няколко ключа за здравословно хранене:

Важно е, когато готвите, да използвате биологични чисти растителни масла, получени при първото студено пресоване.

Намалете количеството на наситените мастни киселини — мазнини от животински произход, хидрогенирани маргарини.

Ограничете консумацията на меса и колбаси до 2-3 пъти седмично. Предпочитайте пилешко (по възможност биологично чисто, отглеждано естествено) и заешко месо.

Намалете в менюто си продуктите от краве мляко. Може да използвате в неголеми количества козе или овче мляко. Растителните млека са чудесен заместител на кравето. Такива са бадемово, оризово, мляко от орехи, от овес, сусамово, соево мляко и други. Яжте редовно риба. За предпочитане е по-дребната, защото едрата може да е замърсена с тежки метали.

Увеличете значително консумацията на пресни, сезонни плодове и зеленчуци.

Намалете солта. Високото кръвно налягане и ракът на стомаха са тясно свързани с прекомерната употреба на сол.

Ограничете печенето на скара или пещ. Когато печете месо по този начин, мазнината капе, върху жаравата. Отделеният пушек съдържа бензопирин, който е силно канцерогенен.

Намалете консумацията на кафе и го заместете със зелен чай или чай ройбос или с кафе от цикория, наричано още кафе „Инка”.

Основни закони на храненето

Ограничете алкохола. За да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, както и да се понижат нивата на лошия холестерол, е достатъчна половин чаша вино по време на хранене. То влияе благоприятно на организма, със съдържащите се в него антиоксиданти, ензими и фитохормони, но само в умерени количества.

Пийте поне литър и половина вода. Тя е добре да е трапезна или изворна вода.

Дестилираната (пречистената, чрез обратна осмоза) е най-чиста. Тя се състои само от два елемента – кислород и водород. Минералната вода трябва да е с ниско съдържание на минерали. Силно минерализираните води се използват с лечебна цел за определени заболявания и само, след предписание от лекар.

Ограничете консумацията на рафинирана захар. Заместете я с нерафинирана захар, със сироп от клен, мед или концентрат от ябълки и круши. Не употребявайте химични подсладители – те са още по-пагубни за здравето и от захарта.

Препоръчителни храни при здравословното хранене са ежедневно балансирано хранене, без недостиг на полезни вещества и подходящи за настоящия сезон: кръстоцветни зеленчуци — зеле (зелено, червено, брюкселско): кисело зеле, карфиол, ряпа, цвекло

Съдържащи сулфоорганични съединения – чесън, кромид лук, праз лук Маслодайни – бадеми, орехи, кашу, лешници, шам-фъстък, сланчогледови семки, фъстъци.

Сушени плодове – стафиди, кайсии, смокини, форми, сливи.

Оранжеви и жълти плодове и зеленчуци – цитруси, моркови и др.

Пълнозърнести житни храни. Протеини – бобови храни, бели меса са препоръчителни за здравословното хранене.

Риба – поне два пъти седмично.

Млечни продукти – максимум един продукт на ден.

Липиди – приблизително 2 супени лъжици зехтин екстра Върджин от първото студено пресоване.

Хранителната пирамида на здравословното хранене

В какво съотношение да приемаме различните видове храни: Плодовете и зеленчуците са в основата на храненето. Те внасят в организма витамини, минерали и фибри, като създават усещане за ситост, без да са прекалено калорични.

Житните и бобовите култури, покълналите семена и ядките осигуряват необходимите фибри. Те са хранителни и дават енергия на организма.

Протеини – консумирайте в количества продукти от животински произход.

Растителните млека заместват кравето мляко. Консумирайте в малки количества овче или козе сирене или кисело мляко.

Мазнини – малко зехтин е полезен Плодовете, зеленчуците и житните култури съдържат естествена захар. Все пак може от време на време да си хапнете някакъв лек десерт или черен шоколад.

Възползвайте се от ароматите на подправките, но бъдете много пестеливи по отношение на солта и на индустриално произведени подправки и храни. Солта се препоръчва да е нерафинирана морска сол или розова хималайска сол.

Още по темата: Здравословно хранене за лейди на 50+.