За какво служи математиката

математика

Известният писател на фантастика Станислав Лем веднъж казал, че математиката е езикът, на който Бог или природата понякога говорят с човека. Той отбелязва, че основното й свойство е способността да дисциплинира съзнанието и това е важно, както за хуманитарните, така и за философите.

По принцип математическите инструменти могат да се използват във всички области на научното познание, дори слабо структурирани (точно в този случай се използва само малка част от методите).

За съжаление в съвременния свят математиката най-често се използва при писане на големи научни трудове за получаване на научни степени.

В обикновения живот се използва изключително рядко, въпреки всички възможности на подобна дисциплина.

За какво може да бъде полезна математиката

математиката

  1. Очевидната област на приложение е сферата на дейност

Инженерите, строителите, технолозите, дизайнерите просто не могат без използването на математически инструменти в работата си.

  1. За задоволяване на вътрешните нужди на самата математика

  2. Математиката е една от малкото области на знанието, която дава мощен заряд за ума

Нещо повече, освобождаването на ендорфини, след решаване на труден проблем е сравнимо с победа в спортен турнир или спечелване на дълго желано нещо.

Намереното математическо решение изпълва човека с щастие, наслада, ликуване, а такива чувства, удължават живота на човека. Наред с това работата на мисълта е подобна на тежко физическо натоварване. Човекът, също отслабва и изпитва стрес. И въпреки, че математиката няма да замести спорта, тя е не по-малко полезна.

  1. Математиката е чудесна за развитие на мисленето

Има поговорка, че ако изпълнението на непозната работа е поверено на представители на различни професии, най-добре ще го направи математикът.

математиката

Защо ли?

Той знае как да види главното, без да се разпилява в детайли. Той може да види целта на живота си, да изгради структура. Освен това математикът има добре развито въображение. В ситуация на конвенция, той не се губи и знае как да чете условия, като отрязва ненужните.

Не напразно същите тези математици стават ненадминати юристи – там са необходими добре изградена логика и яснота на мислене! Адвокатите са една от най-търсените професии днес.

Какво още дава математиката?

Възможност за моделиране. Много математически модели са трудни за разбиране, но ако ги разбирате, разбирате върху, какво са изградени. Те могат да бъдат приложени допълнително във всякакви други области. Те се базират на реални основи.

математика

Като инструмент математиката дава възможност и за обективна оценка на ситуацията

И това е едно от най-важните й качества. Никога не може да приложите нито един логаритъм, интеграл или синус в живота си, но можете перфектно да се научите да виждате причината и следствието. Може да отделяте формата и съдържанието, да предвиждате възможните последици от определени решения.

Не е изненадващо, че най-изявените математици са били или отлични философи, или поети и литературно надарени хора. В същото време такива представители на света на знанието винаги са отворени за нови неща. Те приемат с удоволствие всякакви необичайни или дори противоречащи на основните тенденции и идеи. Те никога не спират в саморазвитието си и непрекъснато усъвършенстват познанията си за света.

По този начин математиката е не само и не толкова наука за изчисленията, колкото област, която изучава същността на функционалните зависимости. Те определя тяхното влияние, върху различни аспекти на живота и възможностите за тяхното приложение на практика.

В математиката значение нямат формулите, а това, което тя дава – развитието на мисленето, въображението и способността да се види природата на нещата.