За какво е далакът

далак

Далак в човешкото тяло

Дълго време далакът е бил един от най-мистичните и слабо изучени човешки органи. В древността лекарите вярвали, че той е отговорна за емоционалното състояние и е причина за меланхолия.

Известният термин хипохондрия (в превод от гръцки – в хипохондриума) дължи името си на далака. И въпреки, че днес знаем за този орган много повече от древните лечители, не можем да кажем с пълна сигурност, за какво служи далакът.

Какво представлява далакът

Често наричан и слезка, далакът, предтавлява малък, несдвоен гъбест орган, разположен в левия хипохондриум, под диафрагмата. Прилича на плоско полукълбо с тегло от 100 до 300 грама.

Далакът има три основни функции

По-специално, хемопоетични, имунни и филтрационни. Наред с това, далакът има и няколко други функционални задължения.

Как работи далакът

Именно в далака циркулират лимфоцитите, с помощта, на които в кръвта навлизат специални антитела, които могат да се борят с чуждите нашественици: патогенни микроорганизми и инфекции.

Неговите клетки улавят токсини, които се образуват по време на различни видове увреждания. След това, те ги рециклират или унищожат. Работейки като филтър, тялото разпознава „старите“, изтощени еритроцити и тромбоцити и след това ги унищожава. В резултат на това хемоглобинът се трансформира и пренася в костния мозък, където осигурява нови червени кръвни клетки с желязо.

В допълнение, далакът служи като склад за кръвни елементи като левкоцити, тромбоцити, еритроцити, които при необходимост се освобождават в периферния кръвен поток, поддържайки нормалната функция на кръвта.

В животозастрашаващи ситуации (с наранявания, кървене) органът се свива и изпраща цялата кръв от себе си в кръвоносната система, тоест работи като кръвно депо.

Когато костният мозък е повреден, хемопоетичните способности на далака влизат в игра. Тя поема тези функции.

Може ли, да се живее без далак

Поради много крехката си структура, далакът лесно се наранява до разрушаване. В този случай няма друг изход освен да бъде премахнат. Тъй като не принадлежи към жизненоважни органи, премахването на далака не прави човек инвалид.

След такава операция, обаче имунитетът рязко намалява, съставът на кръвта се променя завинаги. Рискът от бактериални инфекции се увеличава. Някои от функциите се поемат от други органи (черен дроб, лимфна система). В резултат на това, те работят с пренапрежение, което може да доведе до различни заболявания.

Вижте и темата за: Симптоми, които показват чернодробни проблеми

В заключение:

Погрижете се за далака си и не забравяйте, че доброто му състояние е ключът към вашето отлично благосъстояние.