Защо хората стават вегетарианци

вегетарианци

Защо хората стават вегетарианци?

Истинските вегетарианци са хора, които не искат да ядат месо и не използва продуктите, от какъвто и да е вид животно. Не само се хранят с храни като яйца, мед, млечни продукти и месо, но също така избягва храни като кожа и пера.

Има много различни степени на вегетарианска диета, но истинските вегетарианци ядат само растителна храна. Те често носят или използват продукти, направени от животни. Някои вегетарианци ядат риба и яйца. Други използват мляко.

Има много причини, поради които хората избират да не консумират млечни продукти, месо и риба.

Днес има терминология, която определя различните степени на вегетарианска диета. Например, някои хората ядат яйца, млечни продукти и морски дарове. Други искат да бъдат вегетарианци само в определени дни.

вегетарианци

Защо хората избират този начин на живот?

Проблемите със здравето често са основен фактор при избора на вегетарианска или веганска диета. Вегетарианските диети са полезни при лечението на определени медицински състояния. Този избор на диета, също може да е важен фактор за превенцията.

Един пример за това как вегетарианската диета може да бъде полезна. След като човек стане вегетарианец, той спира да добавя холестерол към диетата си, тъй като зеленчуците и плодовете не съдържат холестерол. Ако тялото е с високо съдържание на холестерол, тогава комбинирането на упражнения с вегетарианска диета може да понижи нивата на холестерола.

Наситените мазнини се добавят към диетата, когато се яде месо. Яденето на месо може да провокира стрес, върху бъбреците. Полувегетарианците, които консумират яйца и млечни продукти, понижават нивата на холестерола си. Те са по-здрави от тези, които ядат месо. Обикновено хората, които се придържат към вегетарианска диета, намаляват риска от инфаркт или инсулт, причинени от излишните мазнини и холестерол.

вегетарианци

Вегетарианските диети, също могат да увеличат дълголетието и да помогнат в борбата със затлъстяването.

Вегетарианците могат да имат по-малък риск от някои видове рак и диабет тип 2. Вегетарианската диета може да намали риска от заразяване с хранителни заболявания като салмонела и листерия.

Вегетарианските храни обикновено са с високо съдържание на фибри, което помага на тялото да се отърве от отпадъците и запека. Намалява се и рискът от образуване на хемороиди.

Вегетарианските диети могат да помогнат за укрепване на костите, повишават имунитета и увеличават на силата и издръжливостта.

Вегетарианците по-рядко страдат от диабет. Те също имат намален риск от проблеми с жлъчния мехур и камъни в жлъчката.

Млечна непоносимост и алергии

Колкото и изненадващо да изглежда, няма доказателства, че хората се нуждаят от млякото на крава. На пазара се предлагат много вкусни алтернативи на млякото. Соевото, конопеното, бадемовото и оризовото мляко са идеални за тези с непоносимост към млечни продукти или алергии. Тофу се прави от соя. Соевите продукти могат да се използват за приготвяне на много вкусни ястия, включително храни като соево кисело мляко, вегетарианско масло и соево сирене.

Права на животните

Друга причина за появата на вегетарианци е протестът, срещу производството на месната индустрия, както и обичайната практика да се използват хормони, антибиотици и други лекарства. Злоупотребата с животни, често е основният решаващ фактор за преминаването към вегетарианец. Някои религии също са фактор за консумацията на месо. Будистите са вегетарианци. Индусите обикновено не ядат месо и не ядат говеждо месо. Осемдесет процента от населението на Индия са вегетарианци.

вегетарианци

Фактори на околната среда

Околната среда е друга причина хората да се избере веганството. Отглеждането на животни изисква много повече вода, отколкото отглеждането на зърнени храни и зеленчуци. Притесненията относно обезлесяването и изчезването на видове са причините, които подтикват хората да станат вегетарианци.

При отглеждането на животни, природните ресурси се използват в по-големи количества, отколкото за увеличаване добивите от зърнени и бобови култури. Отглеждането на говеда за говеждо месо унищожава горния слой на почвата. В наши дни той не е толкова дебел, колкото преди. Друг проблем са пестицидите, минералните торове и хербицидите, използвани при отглеждането на фуражи за добитък. Те се просмукват в подпочвените води и ги замърсяват.

вегетарианци

Гладът по света

Решението да станете вегетарианец понякога идва с разбирането, че месото е по-скъпо от отглеждането на зърно. Културите, отглеждани за храна за животни за клане, могат да са използвани за подпомагане на гладни хора по целия свят.

Няма строги правила при избора на вегетариански начин на живот. Пътят, избран от всеки човек, в крайна сметка ще е уникален и индивидуален.