Защо хапчетата не трябва да се пият с чай или кафе

хапчета

Всеки от нас, периодично се сблъсква с необходимостта да пие болкоуспокояващи, витамини, антибиотици, хапчетата от всякакво естество или хормонални лекарства.

Хапчетата – какво трябва да знаем

Невинаги в този момент бутилка вода е под ръка. Тогава прибягваме до наличните средства – закупено кафе, пакетчета чай, газирана вода.

Как да запазите ефективността на лекарството и да не навредите на тялото си?

Защо не трябва да приемате таблетките с чай или кафе? На тези и още други важни въпроси, потърсихме компетентно мнение. Вижте сега:

хапчетата

Как да пиете хапчета

За свойствата на чая

Чаят с добри листа съдържа много полезни микроелементи и минерали, феноли, лигнин, кофеин и танини. Всичко това, заедно има положителен ефект. Нервната система се стимулира, имунитетът се укрепва, свойствата на кръвта се подобряват, токсините се отстраняват от червата. Освен това правилният зелен чай помага за намаляване на теглото, укрепване на сърдечния мускул и зъбния емайл, повишаване на концентрацията и подобряване на растежа на косата.

В моментите, когато се комбинира с хапчетата, чаят носи повече вреда, отколкото полза. При лечение на анемия, чаят блокира усвояването на железни препарати, образувайки опасна утайка.

Кофеинът в чая намалява ефективността на успокоителните и повишава кръвното налягане. В резултат на това е противопоказан за пациенти с хипертония.

В случай, че лекувате язва на стомаха или приемате лекарства за сърце, зеленият и черен чай ще намали тяхната ефективност. Също така не се препоръчва да приемате противозачатъчни и антивирусни хапчета в комбинация.

хапчетата

Какво още трябва да знаете при приема на хапчетата

За свойствата на кафето

Отдавна е доказано, че високото съдържание на органични киселини, антиоксиданти и етерични масла в кафето, само е от полза за тялото.

Церебралната циркулация се подобрява, метаболизмът се активира, рискът от камъни в жлъчката и камъни в бъбреците намалява с 40%. Кафето облекчава летаргията, предотвратява развитието на деменция и болестта на Паркинсон, предпазва от диабет. Също така съдържа витамин РР (Витамин В3, никотинова киселина, ниацин. Той е водоразтворим и участва в обмяната на минерали и протеините).

В комбинация с хапчета, кафето е разрушително

Основният недостатък на напитката е първокласният диуретик, който ускорява елиминирането на лекарствата от организма. Тоест хапчето пристига, но няма време да се абсорбира и да действа, тъй като веднага се отделя с урината. Така патогенните бактерии придобиват завидна устойчивост. Поради тази причина, лекарите забраняват да се пият антибиотици от пеницилиновата група.

Кофеинът в кафето намалява ефективността на лекарствата, понижава кръвното налягане, засилва ефекта на аспирина и цитрамона. Това дразни лигавицата на стомаха и натоварва черния дроб.

  • Важно! Тези напитки, комбинирани с лекарства се считат за опасни.

Минералната вода съдържа соли, които усложняват усвояването на някои лекарства.

Содата и хапчетата увеличават дразненето на стомаха и влошават качеството на храносмилането. Така също и в сладките газирани напитки, често присъства кофеин – диуретик, който пречи на усвояването на калций, цинк, желязо и антибиотици.

Опакованите сокове съдържат химически консерванти, които, когато се комбинират с лекарства, могат да предизвикат нежелани реакции. Прясно изцедените сокове са киселинни. Последното засилва ефекта на цитрамона и аспирина и създава заплаха от предозиране.

По време на лечение, алкохолът е строго забранен

Нещо повече, дори малка доза от него провокира появата на странични ефекти – виене на свят, гадене, сънливост, проблеми със стомаха и кръвоносните съдове. Алкохолът в комбинация с инсулин води до хипогликемична кома.

Как да приемате хапчета?

Най-добре е да пиете лекарството с обикновена преварена вода в количество половин чаша. Някои лекари препоръчват да се пият болкоуспокояващи и йодсъдържащи продукти с мляко, което омекотява агресивното въздействие на лекарството, върху храносмилателния тракт.

Като цяло, прочетете препоръките на опаковката. В тях, най-често и най-точно се посочват времето, дозировката и начина на приемане на хапчето. Едни хапчета е по-добре да се пият, преди хранене, други на пълен стомах. Пазете се!