Защо усещаме хрускане в коленете

заболявания на ставите

Защо усещаме хрускане в коленете и как да се справите с това

Болестите на опорно-двигателния апарат, напоследък значително се „подмладяват“, а тук се отнася и типичното хрускане в коленете. Други по-сериозни заболявания, включват артрит, остеоартрит, водещ сред различни заболявания на ставите.

Такива неразположения се развиват неусетно, но причиняват голям дискомфорт и намаляват качеството на живот. Скърцане в коленете също може да се добави в тази графа.

Хрускане в коленете

Работейки дълго време пред компютър, голямата част от хората са изправени пред феномена на хрускане в коленете. Наред с това, хрускане и дискомфорт в тази зона могат да възникнат и при изкачване на стълби. За тези, които се занимават със спор , коленете са най-травматичната зона. Много спортисти, клякащи, усещат специфичен свеж звук в ставите на коленете си.

Извънредните звуци, които не са придружени от болка, не са причина да си уговорите среща с лекар.

Ако в допълнение към хрускането на коленете, човек изпитва болка, изтръпване на крайник, изтръпване на коляното, тогава е време да се консултирате със специалист. Причините за кризата се диагностицират от специалисти като травматолози, ортопеди, ревматолози. Навременната помощ от лекар не само ще предотврати по-нататъшното патологично развитие, но и ще облекчи болката, ще възстанови ставната функция.

коленната криза

Откъде идва коленната криза

Колянната става трябва да се движи плавно и лесно, без излишни звуци – това означава, че хрущялът е непокътнат. Появата на хрускане показва нарушение в целостта на хрущялната тъкан. Ето защо проблемът се характеризира с определено триене – скърцане или трошване. В медицината, дори има съответен термин – крепитация. Най-често така наречената хрускане в коленете се появява, когато ставите се движат и малки газови мехурчета се спукват. Понякога крепитът се появява, поради загуба на еластичност в хрущяла – тъканите се трият една върху друга, провокирайки хрускането.

Най-честите причини за пукане в коленете са: наднорменото телесно тегло, което поставя допълнително напрежение в коленете, обувките на висок ток (това се отнася за много жени и момичета) и злоупотребата със сладки и пикантни храни. Към всичко това се отнася и ниската локомоторна активност, което води до мускулна слабост, нарушена циркулация и влошаване на хрущялната структура. В допълнение, патологичната криза в коленете може да бъде причинена от процеса на естествено стареене и генетика.

Възможно ли, е да се подобри ситуацията и да се вземат мерки, срещу трошене в коленете, без да се прибягва до услугите на лекарите?

Съществуват редица упражнения, насочени към рехабилитация в мобилността на глезените и бедрата. Факт е, че лошата подвижност увеличава натоварването на коляното и това води до болка и хрускане.

хрускане в коленете

Упражнения, които помагат за премахване на хрускане в коленете са:

Сутрин, без да ставате от леглото, правете велосипед и ножица 8-10 пъти с краката си.

Издърпайте единия крак, огънат в коляното към гърдите 4-5 пъти, направете същото с другия крак.

Седнете на стол, с ръце на коленете. Бройте до двадесет, разклащайте активно коленните стави.

Седейки на стол, опирайте ръцете по краищата, леко наклонете тялото назад, откъснете краката от пода; изправете коленете си в тежест. След това, като броите до 10, направете упражнението „мотор“.

Станете, държейки се за облегалката на стола. Седнете 10 пъти, задържайки няколко секунди в седнало положение.

Седейки на стол и облегнат на гърба, правете 6 въртеливи движения вдясно и наляво с помощта на затворени колене.

Не забравяйте, че състоянието на ставите косвено се влияе от продуктите, включени в диетата ви. Има смисъл да откажете (или поне да ограничите употребата) на брашно, сладко, пържено и солено.

Експертите съветват да се пият, най-малко осем чаши вода на ден. Също така е полезно да се занимавате с всякакъв вид физическа активност, например плуване, колоездене или просто разходка повече на чист въздух.