Захароза – какво е това

Захар

Захарозата е безцветен кристал с повече или по-малко сладък вкус. Този кристал се разтваря много добре във вода. Много хора смятат, че чистата захароза е захар или почти едно и също нещо.

В тази статия ще разгледаме подробно, какво представлява тази прословута захароза, каква е разликата й от такива молекули като фруктоза, глюкоза, къде се съдържа и по много други интересни начини.

Захароза – какво е това?

Много хора смятат, че понятията „захароза“ и „захар“ са идентични, но това не е съвсем вярно.

От какво се състои захарозата, захар ли е или не? Каква е разликата между захарта и захарозата?

Захарта е продукт, който се произвежда от захароза. Тоест, той е основният компонент на захарта, 99%. Но в допълнение захарта, често се състои от други примеси. Рафинираната захар има 0,1% различни примеси, пясък – до 0,25%. В кафявата захар, която погрешно се счита за по-полезна и диетична, също има различни минерали – калций, желязо, цинк и други. Наред с това, в този продукт често се срещат оцветители, пепел и суспензии.

Важно: независимо от вида на захарта и нейния сорт, основният й компонент, който определя вкусовите и енергийните свойства е захарозата.

От какво се състои захарозата?

С прости думи захарозата се състои от две молекули – глюкоза и фруктоза. Тоест в организма се разгражда именно тези 2 вещества. Захарозата, за разлика от глюкозата, може да се използва като захар и ако се използва глюкоза, тя ще бъде много нерентабилна в индустриален мащаб.

Захароза, глюкоза, фруктоза – разлики и функции

Захароза, произхожда от латинското saccharum commune е най-разпространената форма на рафинирана захар. Известна е още като бяла захар или трапез­на захар.

Тук е мястото да се спомене, че тези молекули са много близки по структура. Всички те са сладки, но в различна степен.

Захарозата и глюкозата са по-сладки от фруктозата, така че изкуствените подсладители често се добавят към сладкишите на базата на фруктоза. Захарозата и фруктозата, подобно на глюкозата, са много разтворими във вода.

Захароза и глюкоза: каква е разликата?

Тези две органични вещества имат много общо, но междувременно имат разлики. Захарозата е сложен въглехидрат, съставен от два монозахарида. Глюкозата е един от тези монозахариди и нейната структура е по-проста. Така че от гледна точка на науката, тези две вещества се различават по степен на сложност.

Захароза и фруктоза: разликата

Фруктозата също е производно на захарозата.

Тя се произвежда в ежедневието и се нарича плодова захар. Тъй като структурата й е по-проста се абсорбира в кръвта много бързо.

Защо някои твърдят, че фруктозата е по-здравословна от захарта? Отговорът е много прост – инсулинът не е необходим за усвояването му, следователно, диабетиците могат да консумират фруктоза. Освен това е с високо съдържание на калории, но не толкова вредно, колкото захарта.

Научете и: „Какво не знаем за кафявата захар„.

Къде се съдържа захароза?

Производство на захар

Захарозата, подобно на захарта, често се получава от естествени източници като цвекло (съдържа 1/4 захароза), тръстика (до 1/5 захароза в състава). За това е нужно и специално оборудване, в което се създава захарен сироп. След почистване (рафиниране) се получават кристали, които се стриват до необходимия размер. Едва тогава, захарта е готова за употреба.