Европа за подпомагане на заплатите

Европа за подпомагане на заплатите

Над 30 милиона работници в Европа се обръщат към държавата за подпомагане на заплатите

Повече от 30 милиона работници, в петте най-големи икономики в Европа са кандидатствали, за да получат заплатите си от държавата, чрез схеми за краткосрочни отпуски. Такива бяха предназначени да спрат бързо нарастващата безработица в коронавирусната криза.

Европа за подпомагане на заплати

Бързо нарастващата цифра, за броя на работниците, които се разсмиват в Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Испания – възлиза на близо една пета. Тази статистика е на база общата работна сила на тези страни.

Европейските правителства се надяват да убедят работодателите да задържат хората на своята заплата. Това се очаква да стане, до приключване на кризата. Идеята е да позволят на компаниите да изпращат работници вкъщи или да намаляват часовете си, докато част от заплатите им се плащат от държавата.

Съществуват, обаче опасения в някои страни

Сред тях са Испания и Обединеното кралство, а безпокойството се дължи на факта, че схемите няма да продължат достатъчно дълго, за да се избегне скок на безработицата.

Опасения и съмнения

Междувременно нископлатените работници в други страни, като Германия, се опасяват, че няма да могат да издържат. Съмненията им са базирани на това, че повече от няколко месеца няма да са достатъчни с парите, които правителството предоставя.

Икономистите обаче твърдят, че схемите може да не работят добре този път

Всичко това са тези, лежащи на фактите за икономическото свиване. Последното е по-дълбоко и е засегнало зле много по-малки компании, като ресторанти, хотели и магазини.

Източник: nameri-rabota.com