Дървеници – вечна битка

Пръскане срещу дървеници

Дървеници – вечна битка или професионален подход

Дървеници, те са един от най-често срещаните паразити. Те живеят в близост до хората, но в сравнение с други насекоми, които се хранят с дрехи или храна, дървениците се оказват по-вредни. Те пият човешка кръв, не като измислените кино герои, но достатъчно, за да са досадни и смятани за вредители в дома на човека.

Как изглеждат дървениците

Насекомите се характеризират с плоско, широко тяло с размери от 4 до 8 мм. Тази форма на тялото помага на паразитите да оцелеят в условията на човешките легла, намалявайки риска да бъдат смазани от спящия човек. Когато се хранят, те стават по-големи и по-уязвими. На дървениците не им липсват крила, а на гърба ясно се виждат стеснения. Ларвите на дървениците са подобни на възрастните, но цветът им е по-малко наситен. Яйцата на тези насекоми могат да бъдат сбъркани с малки зърна ориз. Дължината на дървеница не надвишава един милиметър.

Начин на живот на дървеницата

Обикновено дървениците са активни през нощта – от 3 до 6 часа. През деня те се движат само, когато има ясна заплаха за живота им. Тези насекоми са много подвижни, така че могат да стигнат до леглото от всеки ъгъл на стаята за няколко минути. Отнема им, около половин час да се нахранят, след което отново могат да се скрият в убежище. Обикновено се хранят веднъж седмично, така че ежедневните ухапвания по тялото говорят за множество от тях, живеещи в апартамента. Средно насекомите живеят 10-12 месеца. Те се размножават с изумителна скорост: женската е способна да снася 500 яйца в живота си. Това предполага, че е необходимо да се подходи към навременното унищожаване на дървеници с голяма отговорност.

Как да разбера, че дървениците са в къщата

Може да подозирате наличието на тези паразити в къщата си по редица признаци: ухапвания по тялото. Те обикновено са придружени от дразнене и подуване. В средата на червеното петно ​​ясно може да се види точка; Ухапаното от дървеница място се усеща като неразположение през деня. Най-често се изпитва сърбеж и други неприятни усещания, които намаляват ефективността, повишават раздразнителността, децата понякога получават треска, анемия и др .; Забелязват се и петна по леглата, които са червени и остават, върху спалното бельо. Последното се дължи на факта, че кръвта не се съсирва веднага, след ухапването. В слюнката на насекомото се съдържат специалните ензими, които попаднали в кръвта не й позволяват съсирване, за да може нападателя да се нахрани; Смачканите насекоми също могат да оставят следи, а така също и дървеницата, когато преяде (повръща част от погълнатото съдържание). Трябва да се отбележи, че размерът на тези насекоми позволява да се видят с просто око. Колониите им трябва да се търсят в дивани и легла, зад дъски, в задната част на мебелите, под первазите на прозорците и на други тесни тъмни места, където хората рядко търсят.

Статията беше подготвена, благодарение на информация от: http://www.preventa.bg