Домашното насилие – болната тема и днес

Побойщата

Физическият тормоз е най-честата форма на домашното насилие, а това прави жените най-честа жертва на такъв. Всъщност домашното насилие може да е не само физическо, понякога то е емоционално или сексуално.

Домашното насилие остава болна тема и днес!

Днес в България съществуват десетки организации, които предоставят правни, юридически и други консултации на жени, които са станали жертва на насилие в домовете си.

През 2005 година, беше приет и Закон за защита срещу домашното насилие, а с тази стъпка страната ни се придвижи и към влизането в Европейският съюз.

Днес не малко са поддържащите телефонни линии, превенцията срещи насилието над жени и предлагането на съдействие от жени към жени.

Горещи телефонни линии има много, както в различните организации, така и в интернет!

За първа помощ всяка жертва получава уверение, че не е сама, а това е и един от най-важните моменти. Всеки, е, почти всеки има приятели, роднини, близки, с които да сподели.

Много често формата на насилие кара жертвата да замълчи, защото усеща срам и страх.

Ето, защо уместен вариант е при наличие на домашно насилие, под каквато и да било форма да се потърси намесата на специалисти.

Последните имат за цел да предразположат жертвата, да се опитат да я накарат да осъзнае, че тя е такава и най-вече, че има как да се справи с този проблем.

До какво води насилието?

  • То кара жертвата да се примирява, да търпи и да живее по отредения начин, свиквайки с идеята, че съдбата й е такава.
  • Жертвата губи независимост, отказва се от човешките права и приема формата, която и се придава или се превръща в „мемори пяна“.

Няколко заблуди свързани с насилието у дома:

Много жертви на домашно насилие приемат, че те самите са провокирали гнева на насилника. Истината е, че Никой няма право да прилага насилие над другиго.

Домашно насилие има, както вече споменахме във физическа форма, в емоционална форма и сексуално насилие. За последното трябва да помним –

Сексът не може да е задължение, дори в дома ни!

Не по-малък Ад за живота, може да бъде емоционалното насилие. И тук трябва да признаем, че негови жертви са в повечето случаи мъжете.

Не по-малко интересен е и факта, че не само жените могат да са жертва на домашно насилие. Оказва се, че жените действат много по-тактично в такива ситуации, без видими доказателства, а и рядко мъжете ще си признаят за това. Жертва на насилие може да е и мъжът, а най-големият тормоз са заплахите от типа на: „Ще скоча през прозореца“, „Не си добър в секса“ и т.н.

Много, твърдения сочат, че мъжете склонни към насили са психопати. Истината обаче е друга. Само малка част от мъжете посягащи на жените си са „куку“. Повечето от тях са интелигентни, общителни, весели и забавни навън хора. Трудно е да бъдат разпознати като насилници в дома.