Добрият дизизайн за онлайн магазин

онлайн магазина

Тенденции за уеб дизайн за онлайн магазин през 2019 година

Светът на уеб дизайна постоянно се развива и това трябва да се случва с всеки онлайн магазин. Някои тенденции идват, други изчезват, тенденциите и технологиите се променят.

Предвид факта, че онлайн пазаруването става все по-популярно, много е важно сайтовете за онлайн пазаруване да работят добре. Тук от съществена роля е всеки момент. От изработка на онлайн магазин elenkov.net до предоставяне на потребителя на отличната услуга.

През 2017 г. имаше наистина интересни тенденции в уеб дизайна, които, без съмнение, няма да загубят актуалност през следващата година. Така е и в старта на 2019 г.

Става дума за минимализъм, фокусиране върху използваемостта, разбиране на необходимостта от висока скорост и желание да се осигури най-високото качество на взаимодействие между сайта и потребителя, както и широк кръг устройства – от настолни компютри до смартфони и таблети.

Заслужава да се отбележи, че онези неща, които ще обсъдим в тази статия, са от значение не само за онлайн магазините. Те могат да бъдат успешно използвани за други типове сайтове, като корпоративни, портфолио, информационни проекти.

В един свят, който става все по-зависим от технологиите, необходимостта да се открояват останалите става все по-важна. И първото нещо, което може да се направи за постигането на тази цел е да се подобри дизайнът на сайта ви.

Плосък дизайн

Като феномен в уеб дизайна, концепцията за плосък дизайн започва да се оформя преди около 3-4 години и първоначално е била пълната противоположност на scormorphism. Този подход се основава на няколко основни принципа:

строг 2D (без сенки, текстури, градиенти и т.н.);

смели и ярки цветове;

стремеж към минимализъм.

Сега, когато са изминали няколко години, може да се каже, че плоският дизайн се е развил до версия 2.0, която се отличава с използването на някои триизмерни елементи, като сенки, акценти и добавянето на някаква дълбочина в рисуването на отделни елементи.

Като цяло, основната задача остана същата – да се сведе до минимум информацията „шум“, да се избегне претоварване с ненужни графични елементи и да се съсредоточи вниманието на потребителя над преобразуващия компонент.

Фокусирайте се върху мобилната търговия

Сегментът за мобилна търговия нараства с впечатляващи темпове и много съществуващи сайтове все още не са адаптирани за удобно гледане на други устройства, освен персоналните компютри.

Използването на адаптивен дизайн позволява да претеглите качествения опит за взаимодействие с онлайн магазина на потребители, които имат достъп до тях от смартфони, таблети и почти всякакви притурки.

Продавайте изображения, не само текст

Вероятно вече сте чули такава поговорка: „По-добре е да се види, отколкото да се чуе стократно”. Това важи за всички сайтове като цяло и за онлайн магазините. Помните ли коя социална мрежа има най-динамичните темпове на растеж през последните две години? Съветът в Интернет се пада на Instagram.

Повечето посетители на сайта имат много ниска концентрация на внимание при разглеждането на различни сайтове. Използването на висококачествени снимки на продукта и създаването на визуално привлекателно съдържание, което се откроява и поразява очите. Това може да бъде ключът към успеха в електронната търговия.

Почистете белия фон

Много дизайнери предпочитат да използват чист бял като фон или всички видове пастелни цветове. Това ви позволява да подчертаете съдържанието и да избегнете объркване. Полученият контраст прави бутоните с повиквания за действие по-ярки, а снимките „по-живи”.

В допълнение, бялото е неутрален цвят и е трудно да се направи грешка, като се избере. Независимо, дали продавате играчки или промишлено оборудване, може да сте 100% сигурни, че белият фон е идеален за вас.

Изскачащи прозорци

Като средство за увеличаване на конверсията, те са доказали своята ефективност и се използват активно от търговците на сайтове за онлайн пазаруване.

Работата е там, че трябва да сте сигурни, че ще донесат някаква полза на потребителите, а след това ще отговорят положително на тях. Например, да предложите талон за отстъпка или участие в промоцията. И те не трябва да се появяват веднага, а само след определено време, когато посетителят е бил на сайта или когато превърта до края на страницата или затвори раздела.

“Карти” в оформлението на страницата

За първи път този формат за доставка на съдържание стана известен благодарение на социалната мрежа Pinterest. Такава подредба на блокове със съдържание в дизайн, като например продуктов каталог. Такъв прави разглеждането на страница с много информация еднакво удобно. Това е така, както за настолните компютри, така и за мобилните устройства. В допълнение, този дизайн е много по-лесно да се адаптира към изгледа на различни резолюции на екрана.

Съсредоточете се върху типографията

Изображенията и текстовете са важни поотделно, но умелата им комбинация може да бъде още по-ефективна. Например, внимателните призиви за действие могат значително да повишат процента на реализация. Те ще принудят потенциалния купувач да натисне заветния бутон „Купете“.

Така, типографията се превърна в един от елементите на дизайна, което е особено забележимо при разглеждането на чужди сайтове. Разработчиците, които имат много по-голямо разнообразие от налични шрифтове, отколкото при работа с кирилица.

Минимализъм

Може би това не е дори тенденция, а един от подходите за създаване на уебсайтове в общността. Един от компонентите на това понятие е изобилието от свободно пространство, тъй като то:

подобрява възприятието за външния вид на обекта от лицето;

позволява да поставяте акценти, привличайки внимание към елементите на CTA;

позволява на посетителя да се концентрира и ускорява решението.

Факт е, че съдържанието до голяма степен влияе над успеха на сайта, ако е твърде много, то може да има отрицателно въздействие.

Перфектно потребителско изживяване

Потребителски опит, използваемост, може както искате, но същността не се променя. За да се създаде идеален интерфейс, дизайнерът трябва да разбере очакванията и нуждите на потребителя. Той трябва да предвиди тяхната реакция към определен елемент. Това изисква основно разбиране на човешката психология, добър опит и способност за правилно тълкуване на данните от уеб анализа.

Особено внимание към използваемостта, желанието за намаляване на скоростта на отпадане, оптимизиране на преобразуването и минимизиране на необходимостта от ненужно действие от страна на потребителя е една от тенденциите в създаването на дизайни за онлайн магазини.

Големите снимки на заден план

Вероятно често сте срещали сайтове, на фона, на които има голяма снимка, разположена на целия екран. Това е добър начин за привличане вниманието на посетителите с минимални усилия. Така не е изненадващо, че голям онлайн магазин в чуждия сегмент на интернет, активно използват тази техника в дизайна.

Големите висококачествени снимки са един от доказаните начини да направите сайта си по-привлекателен, да привлечете вниманието на посетителите и да увеличите продажбите. Те изглеждат чисти, професионални и привлекателни. И потребителите получават усещането, че притежават продукт, преди да натиснат бутон за покупка.

В заключение:

Отминаха дните, когато потребителите трябваше да се адаптират към ограниченията на уебсайтовете, а собствениците на сайтове трябваше да ги проектират, за да отговорят на очакванията на потребителите. Анализирайте и направете заключения. За да се откроявате от тълпата не е толкова лесно, но усилието, което се полага, ще се изплати. Сега, когато сте въоръжени с такива знания, нищо не ви пречи да ги приложите към собствения си онлайн магазин. Поръчайте от тук изработка на уебсайт професионално!

Съгласни ли сте с тези тенденции, или може би съм пропуснал нещо? Ако имате какво да добавите към тази статия, оставете вашите коментари, ще бъде интересно за всички нас.