Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк

Най-великите любови на всички времена Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрт

Най-великите любови на всички времена – Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк

Димитрина Ковачева била красива, талантлива, образована. Той – амбициозен, мъдър, реформатор с голямо бъдеще. Въпреки различната религия, която изповядвали, сърцата на Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк говорели на един език – този на любовта.

Дипломат с бъдеще

Мустафа Кемал Ататюрк се родил в скромно семейство. Баща му, митничар в Солун, бил убеден, че детето му ще стане велик политик и с цената на много жертви го записал във военното училище. Мустафа не го разочаровал. Имал само отлични оценки и затова без проблем влязъл във военната академия в Битоля. Вървял напред и нагоре. Получил дипломатическа служба, която пък го „изпратила“ през 1913 г. в България. Кемал работил 18 месеца като военен аташе в София.

У нас той живеел и работел заедно с Фехти Окиар, когото по-късно назначил за премиер на Турция. Двамата мъже били приети доста добре от българското висше общество. Канели ги на приеми и на гости в най-видните родни семейства от онова време. Политици и интелектуалци обичали да разговарят на различни теми с интелигентния Кемал.

Един от познатите на турския дипломат бил и генерал Стилиян Ковачев. И въпреки, че по време на Балканската война генералът водил българската войска, срещу силите на Явер паша, който разбива, това не попречило на приятелството му с Ататюрк. Напротив, генералът уважавал дипломата, че дори го запознал с дъщеря си Димитрина.

  • „Българската роза!“ -така наричали дипломатите красавицата Димитрина, която дарила любовта си единствено на военното аташе на Турция у нас Кемал Ататюрк!

Връзката им се задълбочавала

В градското казино Кемал зърнал за първи път красивата българка.

Това е мястото, в което по онова време се събирала голяма част от родния интелектуален и политически елит, привлечени от красивата, уютна и донякъде интимна атмосфера. Димитрина, която тогава била на 28 години, била изключително красива – средна на ръст, с руси коси, тя току-що се била завърнала от Швейцария, където изучавала литература и музика.

Девойката владеела свободно три езика, свирела виртуозно на пиано и била добра партия за брак.

Чуждите кореспонденти често я наричали „българската роза“. Не един или двама изискани мъже били пожелали вече ръката й, но всички те получавали отказ. Не и Кемал. 32-годишният синеок дипломат успял да плени сърцето на Димитрина от пръв поглед. С разрешението на баща й той водел своята любима на концерти, разходки сред природата, чакал я край езерото „Ариана“, докато тя се пързаляла с кънки. Едно от любимите им места за срещи и отдих бил Боянският водопад. С всеки изминал ден връзката им се задълбочавала.

През 1914 г. Кемал предложил брак

Дъните разходки и разговорите, които двамата водели, начинът на мислене и поведение на Димитрина, тръпката, която изпитвал, докато я гледал как свири, довели Кемал до извода, че това е жената на неговия живот.

Въпреки разликата във вероизповеданията им и в годините (той бил с 11 години по-възрастен), Кемал преценил, че не може да живее, без нея. Така й предложил да се оженят. Тя приела, изпълнена с щастие и очакване за бъдещето. Дори го насърчила да поиска „ръката й от баща й, като очаквала положителен отговор.

Димитрина Ковачева и Кемал Ататюрк – велика любов

Генералът обаче не бил на едно мнение с двамата влюбени. И отказал да се раздели с дъщеря си. Смятал, че различните им религии ще убият любовта, след време и двамата ще се разделят. Кемал бил съкрушен. Но не се отказал. Двамата продължили да си пишат и да се виждат тайно.

През 1915 г. Ататюрк отново дошъл в София, за да поиска ръката на любимата си. И този път отговорът на генерал Ковачев отново бил отрицателен! Бащата, дори си позволил да сгоди прибързано дъщеря си за инженер от Русе. Димитрина припаднала и върнала пръстена…

Разделени, но заедно

Въпреки нежеланието си да забрави Кемал, Димитрина Ковачева все пак се омъжила – за заможен адвокат, на когото родила три деца. Казват обаче, че тя никога не забравила трепетите по красивия турски дипломат. Следила внимателно събитията в Турция, дори изрязвала дописките във вестниците и ги събирала в тетрадка. Нейни близки споделят, че на смъртното си легло, малко преди да затвори очи завинаги, 80-годишната жена промълвила: „Сънувах Кемал“.

Той също запазил специално място в сърцето си за българката!

Първият турски президент, който заменил отживялата Османска династия, просъществувала повече от шест века, с република, прокарал реформи, без аналог в друга държава – забранил носенето на фереджета и фесове в обществени сгради и институции и установил равноправието на жените, обичал България до края на дните си.

Интимният му живот сякаш бил по-неуспешен от този на Димитрина. Кемал се оженил за богатата интелектуалка Латифа Ханъм, но двамата живели заедно само две години. След това останал сам.

Дали си е мислил за Димитрина?

Може би. През 1922 г. й изпратил романа „Чучулигата” от известния турски писател Решат Нури… Тя пък го дала на преводач и после книгата била публикувана. Но двамата никога не се видели отново.

Кой знае, може би душите им са се събрали там, горе, където няма ограничения – за времето, пространството и… любовта.

Прочетете още една: „История за любовта между кралица Виктория и принц Алберт„.

……

Из записките на сп. Жунарл, бр. 28/2010 г.

Автор Веселина Петрова