Диета на Саут Бийч

диета саунт бийч

Диета на Саут Бийч

Със сигурност не сте чували за диета на Саунт Бийч. За нея се заговори през последните няколко години и то главно в западните страни. Автор на диетата на Саут Бийч е Артър Агатстън.

Трябва да се отбележи, че авторът подхожда към развитието на диетата много съзнателно. Артър Агатстън взема предвид всички нужди на своите пациенти и обстоятелства, които по някакъв начин могат да повлияят на тяхното благосъстояние или здраве като цяло. Освен това Артър Агатстън приложил диетата, върху себе си и постигнал добър резултат – минус 4 кг наднормено тегло на седмица. За да постигне това авторът на диетата не е трябвало да гладува.

Появата на диетата Arthur Agatston е много необичайна

Авторът на диетата първоначално не я е разработил специално. Работил е в клиника по кардиология в Маями и целта му е била да помогне на хората да подобрят здравето си. След известно време се разпространили слухове, че пациентите на д-р Артър Агатстън отслабват. По-късно телевизионната станция в Маями, направила реклама на „South Beach“ относно бързото и безопасно отслабване. Рекламната кампания проработили и след известно време населението на Южна Флорида започнало да прилага диетата South Beach.

Диета на Саут Бийч донякъде е трудно да се нарече диета, защото по-скоро това е начин на здравословно хранене. Той е много компетентно разработен от специалист.

Артър Агатстън изразил мнението си, че значителните промени в теглото са свързани с нездравословна диета. Ако човек има наднормено тегло или поднормено тегло, то той трябва да промени диетата си. В диетата трябва да доминират здравословните въглехидрати, които се съдържат в пресните плодове и зеленчуци. Възможно е в човешкото тяло да липсват здравословни мазнини. Те включват здравословни мазнини Омега-3, Омега-6 и други. Тези мазнини са много важни за децата, но за възрастните са също толкова важни. Също така, според Артър Агатстън, грешният начин на хранене влияе на бързото разпространение на сърдечно-съдови заболявания. И така, Артър Агатстън вярва, че детската астма се появява и поради същата нездравословна диета.

диета саунт бийч

Името на Диета на Саут Бийч предполага, че тя се използва от хора, посещаващи плажа.

Тази категория включва предимно млади и здрави хора. За такива е препоръчително да опитат да се придържат към диетата на Саут Бийч. В случай, че упражняващият я има здравословни проблеми или е по-възрастен, най-добре е да се консултира с диетолог. Такъв ще му помогне да разработите програма за отслабване специално, според нуждите му. За по-младите и здрави желаещи South Beach Diet е точно това, от което се нуждаят.

 

Какво представлява диетата на Саут Бийч?

Артър Агатстън посочва, че тук на първо място са здравословните въглехидрати. Според автора това са сложни въглехидрати. Те включват пълнозърнест хляб, пълнозърнести тестени изделия, плодове и зеленчуци. За простите въглехидрати, Артър Агатстън казва, че са нездравословни и трябва да бъдат елиминирани. Тези въглехидрати са храни като: рафинирана захар; храни минали термична преработка, в които се губят важни фибри.

Артър Агатстън казва, че постното месо няма отрицателен ефект, върху кръвното налягане. Следователно добре е да се консумират храни с животински мазнини и протеини. Жълтъкът от пилешки яйца трябва да се яде, защото съдържа естествен витамин Е. Също така жълтъкът има свойството да балансира добрия и лошия холестерол.

Диетата South Beach включва още:

Пуйка, пиле и риба. Тях Артър Агатстън препоръчва да се ядат, като от рибата да е тлъста риба – треска, сьомга и риба тон. Авторът на South Beach Diet препоръчва нискомаслени сирена, ядки и кисело мляко. Той твърди, че нискомаслените храни не са толкова здравословни (това не се отнася за нискомаслени сирена и кисело мляко). В такива продукти вместо мазнини има нездравословни въглехидрати. Редовната консумация на малки количества зехтин и фъстъчено масло може да намали вероятността от инсулт или инфаркт.

Артър Агатстън е разработил три етапа на отслабване

Етапите нямат строги граници, защото зависят от благосъстоянието на отслабващите. В същото време диетолозите казват, че първият и вторият етап от диетата трябва да продължат поне месец, а понякога и два. Ако това правило не се спазва, резултатите от отслабването може да не се забележат.

Авторът на книгата за здравословно хранене споменава дори, че понякога, за да се разтовари малко тялото, трябва да се премине от менюто на първия етап на това на втория етап или обратно. Така става по-лесно за човешката психика, защото монотонната диета е депресираща. Ако по време на диетата се почувства усещането за нужда от промяна, трябва да се направи именно това – промяна в диетата.

Нека разгледаме по-отблизо

Стъпки за отслабване с диета на Саут Бийч

Първи етап от диетата South Beach

По време на първия етап трябва да се избягват храни, които съдържат прости въглехидрати. Това са – полиран ориз, тестени изделия, бял хляб, бира, картофи, сладки плодове. Трябва да ядете няколко пъти на ден, за предпочитане поне 4. Приготвят се леки ястия за обяд. Добре е, ако това е само едно ястие или салата. Ако се чувствате гладни, не се измъчвайте с леки закуски, през целия ден. Това могат да са салати или кисело мляко с ниско съдържание на мазнини.

Втори етап от диета Саут Бийч

На втория етап от загубата на тегло, сладките храни могат да бъдат добавени към настоящата диета. На трапезата може да присъстват сладки плодове. Обърнете внимание, че картофи, тестени изделия, хляб и бира не са разрешени. Важно е също така, към тази диета да бъде добавена физическа активност. По този начин метаболизмът и изгарянето на излишните мазнини ще се ускорят. Упражненията могат да помогнат за по-бързото отслабване.

Третият етап трябва да е най-дългият

Този етап Диета на Саут Бийч може да продължи до края на живота. В него вече се е оформило чувството, че организмът изобщо не иска сладки и мазни храни. В диетата доминират постно месо, риба, ядки, зеленчуци, млечни продукти. Препоръчително е храненето по три пъти на ден. Трябва да се избягват закуски между храненията. Този начин на хранене ще помогне да се постигне духовно и физическо съвършенство.

Диетата South Beach има своя особеност. Тя е като една от многото Тайни за отслабване от цял свят. Нейната тайна е в това, че няма нужда да се броят изядените грамове и калории. Много е удобна и психологически по-лесна.