Децата Индиго – какво трябва да знаем

Дете Индиго

Децата Индиго –Характеристики на родителството?

Преди 20 – ти век се смяташе, че гениите се раждат веднъж на сто години, децата индиго са тук, за да опровергаят това твърдение. Според статистиката броят им нараства с увеличаване на прогресията. През 21 век всяко десето новородено е гений, изключително дете…

С други думи, детето индиго. Този феномен на уникални деца, получи името си поради цвета на аурата, която (според психолозите) заобикаля надарените деца.

Кои са децата Индиго?

Все още няма точен научен отговор на този въпрос. Търсейки информация по този въпрос, намираме много противоречиви субективни мнения. Едно може да се каже, че тези деца са специални, не като всички останали.

Те имат феноменално ниво на интелигентност, преценка, огромни творчески способности. От ранна възраст, те са добре запознати с дигиталните технологии, решават сложни математически проблеми и могат да четат мислите на други хора.

Индигосите са много разумни, мъдри!

Трябва да се отбележи, че има недостатък при децата индиго – те са емоционално уязвими, често се чувстват самотни и неразбрани. По-лошо, от останалите се адаптират в обществото.

Децата Индиго

Ясно е, че децата Индиго имат необичайни психологически характеристики и поведение, непонятно за възрастните. Ето защо, за родителите, които виждат Индиго в децата си, е необходимо да променят остарелите методи на възпитание и да гледат на специалните си деца по нов начин.

Основни принципи в родителството Индиго:

  1. Общувайте, Винаги говорете с детето си, дори когато то е съвсем малко. Обяснете му действията, мислите си. За всички деца и особено за индиго детето, това е много важно. Често децата Индиго започват да говорят късно, но това не означава, че не ви чуват и не разбират. Не отхвърляйте фразите: „Направих така, защото е необходимо“. Ако искате вашият малък гений да направи нещо, обяснете за какво е. Говорете с деца от индиго като с нормални хора. Не поставяйте авторитета си над тях. Направете ги ваши партньори. Говорете по-често за това, колко са скъпи за вас, как ги обичате, колко дълго чакате. Дайте възможност да изразят собственото си мнение. Слушайте ги. Те знаят точно, какво искат и сами ви разказват за това. Разбира се, трябва да коригирате техните желания, но оправдано. Например „Не мога да ти дам много сладкиши“.
  2. Бъдете честни. Не лъжете децата за чувствата. Техните чувства и отношения с другите са важни. Децата Индиго имат добра интуиция. Те се досещат за всичко и нескрито отговарят на някои въпроси. Така, само може да доведете децата до емоционален срив. Ако сте планирали съвместно събитие, но не може да го организирате, обяснете честно причината на детето. Например „Днес няма да можем да отидем в кукления театър, защото трябва да готвя (или да отида до магазина, или имам важна среща, или просто главоболие)“. Отложете кампанията в театъра с детето си за друг път. Само не забравяйте за тези обещания!
  3. Уважавайте децата Индиго. От голямо значение е децата да бъдат уважавани и слушани. Не гледайте със снизхождение към тях. Никога не насилвайте да правят нещо, чрез сила. Завладейте детето Индиго с вярата си в него, с вашата любов и уважение. В никакъв случай не трябва да обиждате малкия Индиго. Не произнасяйте фрази като: „Какво ще израсне от теб?“ или „Ти, си моето наказание. По-добре знам как да го направя.“
  4. Играйте с децата Indigo. Не пренебрегвайте надареното си дете. Те наистина се нуждаят от нови преживявания. Скуката води до психоемоционални разстройства. Освен това няма по-добър начин да опознаете детето си и да го научите на социални умения от играта. Децата Индиго имат трудности в обществото, те не знаят как да се държат с „другите“, а не са като останалите деца. Включете ги във вашите домакински дела, чрез играта. Например, за да премахнете всички играчки от пода, може да излезете с история за наближаващо наводнение. Включете въображението си, не щадете емоциите в играта! Така ще постигнете доверчиви отношения. Ще се чувствате добре, ако цялото семейство има желание да играе с детето. Може да работите заедно у дома, да се забавлявате на разходки, да измисляте приказки. Вашето дете индиго ще хареса това!
  5. Образование. Ако позволите на детето да се държи така, както иска (защото е индиго) – вие му правите „мечешка“ услуга. За да се сдобият със самоконтрол, всички деца и по-специално индиго трябва да имат рамка. Не стигайте твърде далеч. Това не означава, че трябва да се очертават строги граници. Това ще смаже творчеството им. Кажете как може да се държи и как няма нужда да се държи. Децата индиго са уверени, че правят всичко правилно и затова трябва да разберат, до какви последици могат да доведат действията им (неправилно поведение).

Дете Индиго

Децата Индиго имат най-дълбок вътрешен свят и вашата задача като родители е да помогнем да се отворят напълно. Не се опитвайте да „прекроите“ детето за себе си и своите интереси. Заобиколете децата (както индиго, така и обикновените деца) с любов, внимание и грижа и тогава спокойствието и хармонията ще ви бъдат гарантирани!