Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Десет съвета за шофьори, преди дълго пътуване

Полезни съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Пролет, Великденски празници, а след тях и Гергьовден… очертават се много почивни дни, а за тях е хубаво да планирате семейните почивки и пътувания. Ще имате нужда и от някои ценни съвети за шофьори…

Предлагаме ви, топ съвети за шофьори, преди дългото пътуване с любезното съдествие на Мегапартс:

Поддръжка на автомобила

Ако вече сте готови да започнете пътуването си, трябва да проверите следващата дата за поддръжка, опитайте се да запомните датата и пробега на автомобила, на който сте направили подмяна на масло, филтри и свещи. В случай, че в експлоатация имате кола, лесно може да откриете услуга от сервизната книга на автомобила. Може да видите на таблото на бордов компютър, от индикаторите и за интервала на поддръжка. Ако се окаже, че има някакъв проблем, то трябва да се опитате да разрешите това. Навременната поддръжка, преди планираното време, е превантивна мярка.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Резервни части и консумативи

Правилата на пътя забраняват работата на превозното средство, ако не са оборудвани с такива, като комплект за първа помощ, пожарогасител и предупредителен триъгълник. Преди да отидете на дълго пътуване, трябва да проверите за наличността на инструментите, необходими за дребни ремонти, както и наличието на резервни части като колани, крушки и предпазители. Дори и да мислите, че знаете маршрута, по който планирате маршрута, не е лошо да включите навигацията.съвети за шофьори

Акумулатор

Ако вашият автомобил има работна акумулатор, който изисква периодична поддръжка, трябва да проверите нивото на електролита в контейнерите и ако е необходимо, долейте дестилирана вода до маркирания знак. Проверете плътността на електролита. В зависимост от сезона, в акумулатора се поддържа определена плътност. След всички тези събития е желателно да се включи за през нощта за пълно зареждане.

Моторно масло в автомобила

Преди да тръгнете, определено трябва да проверите нивото и качеството на моторното масло. Това не е трудно да се направи, чрез стартиране на двигателя за няколко минути и след спиране. Проверете нивото на маслото и неговия състав. Не забравяйте, че в маслото не трябва да има никакви пръски вода! Ако водата попадне в маслото, става мътна и  бяла.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

В параграф 1 на тази статия, ние написахме, че ако е необходимо, е по-добре да смените маслото рано, отколкото да натоварите двигателя да работи с масло, което вече е замърсено или на привършване. Ако планирате пътуване извън страната, препоръчително е да вземете със себе си туба с масло от марката, която използвате при експлоатацията на автомобила. Необходим е резерв от масло. Това е важно, както при високоскоростен режим, така и за увеличена консумацията на масло.

Ремък

Един от важните компоненти на двигателя, подложен на огромни натоварвания, е ремъчната предавка. Така, преди пътуването е наложително да се провери износването на клиновия ремък. В случай, че откриете износване, следи от пукнатини или втвърдяване по цялата дължина, трябва да направите спешна подмяна. Предпоставка за правилното функциониране на коланната предавка е индикаторът на състоянието му. При по-старите модели автомобили, опъването на колана се извършва ръчно до такова ниво, че при максималния диапазон между ролките неговото изтегляне не надвишава 15 mm.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Съвременните автомобили имат автоматичен механизъм за опъване и налагат върху такива модели вече оребрени колани вместо клиновидни ремъци. В случай, че в началото на двигателя чуете свистене, това е пряка последица от факта, че опъването на колана не е достатъчно, клиновия ремък трябва да бъде затегнат. Разхлабеното обтягане на ремъка може да доведе до недостатъчно въртене на водната помпа, което ще доведе до прегряване на двигателя.

Документи и ключове

Списъкът на автомобилните документи не е толкова обширен, но за гладкото движение на превозните средства е задължително. Какво е включено в списъка на автодокументите? Шофьорска книжка, удостоверение за регистрация на автомобил, застраховка, документ за техническа изправност на автомобила и зелена карта, в случай, че пътувате извън страната. Това са онези документи, без които нямате право да управлявате автомобила.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Преди да започнете пътуването си, препоръчително е да направите копия на всички важни документи и да ги вземете на пътя. Ще бъде по-надеждно да правите копия с помощта на скенер и да взимате копия на документи в цифрова форма на сменяеми носители като флаш карти. Ако се налага такива може да изпращате на адрес на електронна поща, да отворите и отпечатате. В никакъв случай, документите не може да се съхраняват в автомобила.

Спирачки

Изискванията за накладките на дисковите накладки са, че остатъчната дебелина на облицовките трябва да бъде най-малко 5 mm. Добре е също да се знае, че предните спирачни накладки се износват много по-бързо отзад и затова изискват по-честа смяна.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Не забравяйте да проверите, спирачните накладки на всички колела. Спирачните накладки и спирачните дискове трябва да са без замърсявания, масло или грес не трябва да се допускат върху работните повърхности на подложки и дискове. Ако при шофиране по време на спиране, автомобилът леко тегли на една страна, спирачната система на колата ви е неправилно настроена и спирачките не работят равномерно. Ремонтът и настройката изисква намесата на специализирана сервиз, където ще регулират спирачките и ще проверят резултатите на специална поставка.

Гуми

Необходимо е да се провери състоянието на всички гуми на автомобила за пукнатини и износване. Наличието на пукнатини, процентът на износване на протектора може да се определи по височината на шарката на протектора, която трябва да бъде най-малко 3 mm. Забранява се използването на гуми с височина на протектора, по-малка от 3 mm. Трябва също така да проверите еднаквото износване на протектора по цялата обиколка на колелото. Ако износването на протектора е неравномерно и че моделът на износване е ясно видим, препоръчваме ви да се свържете със специалистите и колкото по-бързо го правите, толкова по-големи са шансовете ви да запазите гумата. Трябва периодично да следите налягането на гумите и да проверявате налягането всеки път, когато карате 500-700 км. При необходимост, приведете налягането до препоръчаната номинална стойност. И не забравяйте за резервната гума.

Спирачна течност

Вашият живот и живота на другите зависят особено от състоянието на спирачната система и спирачната течност. С течение на времето спирачната течност губи свойствата си и това се дължи главно на факта, че спирачната течност е хигроскопична. Поради това, по време на работа, процентът вода в течността се увеличава, което при големи натоварвания води до прекомерно изпускане на газ, в резултат, на което спирачките могат да се провалят.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

За определяне съдържанието на вода в спирачната течност може да се използва специален измервателен уред. Ако не сте сменяли спирачната течност на автомобил за дълго време, дори ако автомобилът не е бил използван дълго време, силно препоръчваме да го направите. Необходимо е също така да се контролира нивото на спирачната течност в спирачната система. Ниското ниво на течността показва възможно нарушаване на херметичността на спирачната система или прекомерно високо ниво на износване на спирачните накладки. Желателно е ремонтът на спирачната система да се извършва от специализиран сервиз.

Охлаждаща течност

Нивото на охлаждащата течност и неговото състояние са един от показателите за здравето на двигателя. Проверете нивото на охлаждащата течност само при студен двигател! На разширителния резервоар винаги има маркировки, която сигнализира за това. Тъй като водата се разширява при нагряване, индикаторите за ниво на течността ще бъдат ненадеждни и в резултат на това може да не са достатъчни, за да се гарантира нормалната работа на двигателя.

Топ съвети за шофьори, преди дълго пътуване

Погледнете, когато е възможно, на радиатора, маркучите, скобите на маркуча. Така, ако откриете капчици или бели отлагания от изпаряване, това е ясен знак, че на това място има повреда и тук може да тече охлаждаща течност. Навременното откриване на утайки и отстраняването на теча ще ви спести ненужни по-сериозни щети и ремонти на двигателя. След проверка на нивото на охлаждащата течност, проверете качеството му.

Ако забележите някакви отклонения, от нашите препоръки в процеса на провеждане на диагностични мерки. Ако, просто не сте напълно уверени в своите заключения, препоръчваме ви да се свържете с добър сервизен център. Така ще получите квалифицирани диагностични данни и по-нататъшно отстраняване на неизправности.

По-добре е да откриете, каквито и да е щети у дома, отколкото да се опитвате да го поправите на пътя сами!

Приятно шофиране!