Възглавница от билки

Възглавница от билки

Нашите баби и дядовци ходеха боси по земята и спеха на матраци, пълни с полска трева, нещо като съвременна възглавница от билки…

Дори нещо повече…, те били в отлично здраве и се събуждали с първите петели, а на сутринта се чувствали отпочинали. Това не може да се каже за нас.

Как да си направим възглавница от билки

Свикнали сме с удобни легла и възглавници, с ефект на мемори памет. Но все още с трудности при заспиване. Страдаме от чести главоболия и постоянна умора. Всички тези проблеми, лесно се решават с билкова възглавница.

За целта започнете с изхвърляне на всичко старо от дома. Извозване на отпадъци Пловдив и района, демонтаж на стара мебел, шкафове, секции и гардероби.

Домашна билкова възглавница

Ароматерапията се практикува в много страни. И ние знаем от първа ръка за лечебните способности на билките. Ако подходите към избора на пълнител за възглавница разумно, като вземете предвид всички нюанси, ще имате собствен лечител у дома.

Ето, как да си направим възглавница с билки!

Избор на плат

Преди да започнете да създавате възглавница, трябва да изберете правилната тъкан. За да не бие директно ароматът на билките, вземете достатъчно плътен материал. И също задължително е той да е естествен. Може да използвате памук, лен или вълна.

Селекция от билки

За да постигнете максимален ефект, билките трябва да са пресни и добре изсушени. Не използвайте растения, ако не сте сигурни в тяхната чистота и екологичност. Може да причинят алергии, проблеми с дишането и кожни проблеми.

Основата е да изберете билки, които поддържат формата си и нямат ясно изразена миризма. Например, осока, хедър или слама. Те перфектно се вписват в цялостната композиция.

Билки за възглавници

Свойства на билката

За да създадете перфектната възглавница, трябва да решите нейните свойства. Всяка трева има свой уникален аромат. Например мащерката и розмаринът успокояват добре, а лимонът, ободрява. По този начин е възможно да се направи възглавница за безсъние или за предотвратяване от настинки.

Подходящи са, както закупените билки, така и тези отгледани независимо и събрани на полето или в гората. Преди да напълните възглавницата, всички компоненти трябва да бъдат смачкани. И така, как да изберете това, от което се нуждаете?

Възглавница, срещу главоболие

За да се отървете от главоболие, използвайте люляк, ливадна детелина, невен, цветя от царевица и тагетес, трева исоп, листа от бреза, лайка, розови листенца и пелин.

Възглавница, срещу безсъние

При безсъние ще помогнат валериана, царевица, ливадна трева, цветя от маточина, пелин, розови листенца и лайка. Не ги смесвайте с тонични билки като: орехови листа, млади борови игли или брезови листа.

Възглавница, срещу настинка

За да избегнете настинки, спите върху възглавница от люляк, равнец, невен, цветя от бъз, лечебен градински чай, ароматен здравец, вратига.

Възглавница за заболявания на дихателните пътища

Ако страдате от заболявания на дихателните пътища, може да добавите листа от топола, монарда, трева от исоп и млади борови или елхови игли.

Възглавница за високо кръвно налягане

Билки като ливадна детелина, цветя от царевица, шишарки от хмел и мента могат да понижат кръвното налягане.

Антимикробна възглавница

Бактерициден ефект имат следните билки – градински чай, риган, здравец. Лавандулата не трябва да се добавя към възглавницата, по-добре е да се намира самостоятелно до леглото.

Използване на възглавници

Билковите възглавници имат кратък срок на годност. Две години максимум. След това трябва да се променят. За да предпазите възглавницата от влага, основният й враг, съхранявайте я в найлонов плик. Наред с това ще помогне да се запази миризмата по-дълго. Ако се появи мухъл, изхвърлете продукта веднага.

Може да спите на голяма възглавница с билки. И може да ушиете няколко малки и да ги поставите под основната в зависимост от ситуацията. Тревната възглавница ще изпълни стаята ви с приятни аромати и ще има положителен ефект. И не забравяйте да го разпухите, преди употреба.

Възглавнички с тревички

Билковите възглавници са народно лекарство за много заболявания. Но си струва да запомните, че постоянната употреба на някои билки може да има обратен ефект. В крайна сметка всяко лекарство трябва да се използва правилно.