Всичко за подправката пипер

Пиперът

Най-широко ползваната по целия свят е подправката пипер. Днес така употребявана е в почти всяко кулинарно творение, че много често дори не обръщаме внимание. Пиперът се използва в различните кухни по целия свят.

Острият, пикантен аромат на пипера го превръща в мощно средство и допълва различните солени, пикантни, горещи и леко сладникави вкусове на ястията.

Понякога, дори са достатъчни, само няколко зрънца от тази леко пикантна подправка. Така се създава изцяло нов и по-добър вкус, както на пържолата алангле, така и на всяко друго ястие.

Топ факти за подправката пипер

За да се запознаем обстойно с тази подправка избрахме 10 факти, които ще допринесат и обогатят познанията ни, а неминуемо ще донесат и множество позитиви в кулинарните умения.

Всичко за подправката пипер

Пиперът като плод

Отглеждан като лоза, черният пипер се отнася към сем. Piperaceae. Лозите достигат до 13 метра височина, а извлеченият от него плод бива изсушаван и смилан.

Piper Nigrum

Това е друг вид лоза, чиято родина е Южна Индия. Още в далечните 2 000 г. пр.н.е. качествата на пипера са били добре познати и прилагани от множество хора в готварството.

Пиперът е в много разноцветност

Така например за зеленият пипер са типично неузрелите и сушени плодове. Черният пипер изисква сушене. Бял пипер на зърна се употребява в зряло, но не изцяло състояние. Червен пипер произхожда от зрели плодове, които са и най-редки.

подправката пипер

Виетнам е най-големият култиватор на пипер в целия свят!

В далечното минало, пиперът бил използван като обменна валута в страните, около моретата, където с кораби, били доставяни големи количества.

Черният пипер има и медицински свойства години наред

С него били лекувани проблеми с храносмилателната система и всякакви гастро болести.

Легенда разказва, че черен пипер на зърна, бил открит в ноздрите на египетския фараон Рамзес II, който е погребан през 1213 г. пр.н.е., а самият той бил използван в процес на балсамиране.

Черният пипер предизвиква кихане

Той съдържа алкалоид известен като пиперин, а той дразни носните и нервните окончания и това кара хората да кихат.

 

Крал на подправките

Известен като „Кралят на подправките“, черният пипер е масово ползван в почти всяко кулинарно творение.

Лекотата на приготвяне и лесното смилане, правят черния пипер неповторим. Трябва обаче да се помни едно, а то е, че не бива да е смлян предварително, за да не се загуби аромата му.