Всичко за бързите и бавни въглехидрати

бързи и бавни въглехидрати

Какви са прилките и разликите, между бързите и бавни въглехидрати?

Въглехидрати – това са едно от важните вещества в човешкото тяло. Мнозина се придържат към въглехидратна диета, докато други, напротив, пренебрегват продуктите със съдържанието им. И, както във всичко, така и в храненето трябва да може да поддържате баланс и да следите за неговата коректност. Бързите и бавни въглехидрати помагат в това.

Въглехидратите – прилики и разлики

За да направите правилната диета, нека първо да си припомним какви са въглехидратите и къде се намират. Първо, това са органични вещества, които са съставени от водород, кислород и въглерод. Второ, техните съединения са захариди (моно- и поли-). Трето, въглехидратите влизат в организма заедно с храната. Най-простият (и най-опасен) вид е сладката. Това са бързи въглехидрати, които почти веднага се превръщат в захар, която попада в кръвта и поради това рязко увеличава съдържанието й. Бавните или сложни, състоящи се от два или повече захариди, не се усвояват веднага, така че съдържанието на захар се увеличава постепенно.

Кои въглехидрати са полезни и кои са нежелателни?

Използвайки гликемичния индекс (GI), можем да определим как нивата на глюкозата се променят, след консумация на въглехидратни храни. За да улесним навигацията на храна с вредни (прости) и здравословни (сложни) въглехидрати, съставихме списък на продуктите. В първата колона – продукти, чиято употреба трябва да бъде ограничена, във втората – които можете спокойно (и трябва) да ядете.

Прости или бързи въглехидрати, могат да причинят увреждане на организма и да покачат нивата на кръвна захар. Ако печете или купувате хляб / пай, изберете пълнозърнесто брашно и вместо захар добавете естествени подсладители (стевия, фруктоза, сорбитол). И също така, обърнете внимание на бавните въглехидрати – зърнени храни – опитайте се да изберете нерафинирани зърна (пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, булгур). Между другото, бобовите растения са много полезни – нахут, леща, боб. Може да ги приготвите с различни вкусни ястия. Например хумус, супа или яхния.

Защо тялото се нуждае от въглехидрати?

Както казахме по-рано, въглехидратите са необходими на всеки човек за правилното функциониране на храносмилателната система. Това са важните функции, които изпълняват:

  1. Те ​​са основният източник на енергия в тялото;
  2. Участват в изграждането на клетки и тъкани;
  3. Подпомагат нормалното функциониране на имунната система;
  4. Ускоряват метаболитните процеси;
  5. Те са част от много хормони.

На ден човек се нуждае от около 500 г въглехидрати (минималната нужда е 100-150 г / ден). Ако бързите и бавни въглехидрати в тялото не достигнат и с минималната дневна норма, тогава може да се появи умора, загуба на тегло, загуба на работоспособност, метаболитни нарушения, интоксикация, умора и апатия.

Злоупотребата с въглехидрати (особено бързи) също не си струва. Освен това може да доведе до нежелано наддаване на тегло, поява на ферментационни процеси в червата, развитие на алергии или диабет.

Следете за вашата диета и мислете за всичко, което поставяте в устата си. Така всичко ще бъде наред с тялото и душата ви!