Виртуална разходка по широкия свят – Сибиу

Сибиу, Трансилвания

Сибиу – средновековният Херманщадт

Време е да ви разкажем за Сибиу, град в Тансилвания, централна Румъния, който спечели тази титла за първи път в Източна Европа през 2007 г.

Макар и малък, той е истинска архитектурна, художествена перла, която заслужава да бъде включена в туристическите маршрути, наравно с „Пелеш” в Синая и замъка „Бран”.

Сибиу, Трансилвания

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ ХЕРМАНЩАДТ

Сибиу е румънски град сравнително отскоро — от 1919 г., когато областта Трансилвания се присъединява към Румъния. През Средновековието районът бил населен от етнокултурна група унгарци, наречени шекели. За да защити земите си от нахлуващите номадски племена, унгарският крал Геза II (1141-1162 г.) поканил в Сибиу войнолюбивите сакси, обитаващи районите, около реките Рейн и Мозел, и им раздал щедри привилегии. Така бъдещият Сибиу, наричан по това време Херманщадт, постепенно се напълнил с немски заселници, което оказало огромно влияние върху по-нататъшното развитие на града — и до днес той има по-скоро централноевропейски, отколкото румънски вид. Отличителен белег са особените малки и издължени прозорци по покривите на кризите — подобно на хиляди очи, те „наблюдават” любопитно туристите.

Сибиу, Град Крепост

СИБИУ – ГРАДЪТ КРЕПОСТ

За почитателите на военната история най-интересни са останките от старите крепостни съоръжения. Към края на XVI В. Херманщадт вече имал 39 кули и укрепени порти.

Поддръжката им била поверена на членовете на занаятчийските гилдии. Затова всяка кула е кръстена на съответната гилдия – кула на грънчарите, на дърводелците, на кожарите и т.н., около кулите днес се подвизават млади хора от цяла Европа, които са се захванали с Възстановяването на средновековните занаяти. Те се сбират в гилдии, обличат автентичните униформи, имат си майстори и калфи и с удоволствие демонстрират уменията си на туристите.

Особено любопитство, сред туристите буди, т. нар. Дебела Кула. Тя има U-образна фасада, която излиза на 25 метра извън крепостната стена и се врязва, между обсаждащите.

Дебела Кула, Сибиу

АРТИСТИЧНИТЕ ПЛОЩАДИ

Старият град на Сибиу се дели на Горен и Долен

Горният се намира лесно заради извисяващата се в центъра му Кула на Съвета, построена в периода 1224-1241 г. Спираловидно стълбище води туристите до върха и, откъдето се открива гледка към Стария град. Проходът под Кулата на Съвета е единствената връзка между Големия и Малкия площад – някогашни пазарни средища, отделени едно от друго с ред сгради.

Големият площад е истински градски център

То е с внушителни, старателно реставрирани стари сгради, с просторна пешеходна зона, красив фонтан и разкошни декоративни площи, в които цветя се вият по красиви конструкции от ковано желязо.

Малкият площад е по-пъстър

Къщите са от по-фриволните периоди на неоготиката и ар нуво, боядисани в ярки цветове и украсени с впечатляващи елементи. Тук са скейтърите, масичките и чадърите на кафенетата на открито, както и къщата на изящните изкуства, построена през XV в.

На малкия площад се намира и Мостът на лъжите. Това е първият мост от ковано желязо в страната. Откъде идва името му, никой не помни, но това е един от безспорните символи на Сибиу.

МУЗЕЕН ЧАР В СЪРЦЕТО НА РУМЪНИЯ

През 1699 г. цяла Трансилвания става част от Австро-Унгарската империя. Подемът в развитието на Сибиу се свързва с името на барон Самюел фон Брукентал, който през 1777 г. станал губернатор на областта. Той построил В града внушителна резиденция, останала в историята с името Двореца „Брукентал”. Баронът очевидно е разбирал от изкуство и с плам е колекционирал картини на големи майстори. През 1790 г, той отворил за посещения част от Двореца, превърната в невиждана за времето си галерия. Този жест изпреварил с цели три години откриването на Лувъра…

Под шапката на двореца на Брукентал днес са обединени още няколко по-малки музеи: Историческият, фар мацевтичният, Природонаучният, Ловният, Музеят на парните локомотиви.

Най-голямата църква на Сибиу е Евангелистката

Не е за изпускане Етнографският музеи на Сибиу, в основата, на който стои сбирката на австриеца Франц Биндер от предмети от бита на племената, около река Нил.

 

Най-голямата църква на Сибиу е Евангелистката

Готическата сграда е и една от най-старите в града – построена е през XIV В. От всички точки в Стария град може да видите нейната кула, която се извисява на цели 73 метра.

Тук се намира и най-големият орган в Румъния с 6000 тръби, изработен през 1672 г.

Днес експонатите вече са над 3000 – от Северна Африка, Китай, Япония, Австралия и Океания, Мала Азия, Бразилия и Лапландия. Така че разходката до Сибиу не е само докосване до изтънчеността на един интересен град, но и своеобразно малко околосветско пътешествие!

Из Журнал, Елица Минева