Ваксините: ползите и рисковете

Ваксините: ползите и рисковете

Предлагаме ви, експертното мнение на водещи български лекари по някои често задавани въпроси за ваксините и профилактиката.

Колективен имунитет — защита на цялото

Общество от заболяване, дължаща се на това, че достатъчно голяма част от хората в него са невъзприемчиви (имат имунитет) към съответната инфекция и тя не може да се разпространява от човек на човек.

Безопасни ли са Ваксините?

Съвременните ваксини, които се прилагат и у нас, са пречистени, не съдържат микроби и не могат да заразят човека, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Основната действаща съставка във всички ваксини са малък брой антигени на причинителя на специфичното заболяване, за което са предназначени. Те осигуряват изработването на имунитета, а не претоварват имунната система, от което се боят 49% от противниците на ваксинацията.

Статистиката показва още, че 3796 от противниците на ваксинацията смятат, че няма нужда от ваксини, срещу заболявания, които вече са изчезнали. Да, но този факт се дължи точно на имунизирането за тях в продължение на години. Колективният имунитет, обаче не предпазва тези, които не са ваксинирани, припомня проф. Кантарджиев. И когато повече хора решат да разчитат на имунитета на другите, ефект от груповия имунитет скоро изчезва. Например през 1993 г. у нас се разболяха 8 деца от дифтерит и 7 починаха, а има ваксина за тази заразна болест.

Естественият имунитет е по-силен, но той се придобива, ако оцелеете след заболяването. Не бива да се подценяват и тежките увреждания вследствие преболедуването.

Затова трябва да се преценят ползата и рискът при решение дали да се ваксинира.

Може ли детето да се зарази, дори след като е ваксинирано?

Да, не се случва често, но е възможно, потвърди д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти по извън болничната помощ.

Вероятността детето да не изработи имунитет към инфекцията, въпреки че е получило ваксина, е между 1 и 5 процента. Ако се случи да влезе в контакт със заразата, може да се разболее. Понякога допълнителна доза води до стимулиране на имунния отговор (придобиване на защита). Например ваксината, срещу морбили предпазва 95% от имунизираните, но след приложение на втора доза се изработва почти 100% имунитет към инфекцията.

Защо трябва да има задължителни ваксини?

Имунизациите са разделени на три вида — планови (задължителни, според държавния имунизационен календар), целеви (те се прилагат по-рядко, при определени случаи като ваксината срещу бяс при ухапване от куче) и препоръчителни (ваксината за профилактика на рака на маточната шийка, противогрипната), поясни Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Целта на задължителните ваксини е да предпазва общественото здраве, т.е. не само нас, но и хората около нас. Практиката е доказала, че ако няма задължителни имунизации, то броят на ваксинираните намалява по различни причини — несериозно отношение към здравето, липса на пари, забравяне, отлагане.

Постепенно спада защитата срещу болестта (под прага на изграждане и рисковете на колективен имунитет) и следва връщане, нова епидемия. В Германия например няма задължителен имунизационен календар и оттам си внесохме морбили — едно от най-заразните заболявания, предава се по въздушно-капков път при кашляне, кихане и дори при дишане. При подобни случаи се налага допълнителна имунизация. Добрата новина е, че въпреки антиваксиналните настроения годишно у нас се ваксинират 2 200 000 деца.

Има ли връзка между ваксините и увеличените случаи на аутизъм?

Съвпадението, че аутизмът се диагностицира приблизително по същото време, по което децата получават голям брой имунизации (между 1- и 2-годишна възраст), не доказва причинно-следствена връзка, обясни доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология. Съвременната медицина е медицина на доказателствата. Всички резултати от провежданите изследвания сочат липсата на влияние на ваксините за развитие на аутизъм. За да се говори за такава връзка, трябва доказателство, че при ваксинираните деца съществува по-висок риск от поява на аутизъм, отколкото при не ваксинираните, а такова няма. Възможно е нарастването на честотата на заболяването да се дължи на факта, че днес го разпознаваме по-добре.

Първата Ваксина в света

Първата ваксина в света е създадена от д-р Едуард Дженер, през 1796 г., срещу едра шарка (Вариола) и е разработена от вируса на едрата шарка при кравите.

Лекарят я прилага на 8-годишно момче и нарича процеса Ваксинация от латинската дума „Вака“, която означава крава.

Последният случай на едра шарка в света е през 1977 г. – благодарение на ефективната Ваксинация е изкоренена напълно.

Полезна и достоверна информация за ваксините в интернет може да откриете на следните адреси:

www.cdc.gov/vaccines – Уебсайт на CDC (Център за контрол на заболяванията в САЩ);

www.who.int/vaccines – Уебсайт на WHO (Световната здравна организация)

Повече детайли, относно ваксинациите може да откриете на интернет страницата на Министерството на Здравеопазването у нас.

Източник: Журнал