Букет цветя – какви, как и кога в кои поводи да подарявате

букет цветя

Букет цветя – какви, как и кога в кои поводи да подарявате

Трудно е да се намери подарък, по-древен от букет цветя. И е трудно да се открие подарък, по-модерен от букет цветя. Красивите букети от цветя са едновременно тези, направени от нежна момина сълза и докосващи кокичета, събрани със собствените ви ръце. Това са както познатите цветя, така и екзотични такива. Флористите са надминали бижутерите по умения. Техните букети са се превърнали в истински произведения на изкуството.

Кралицата на цветята – нейно величество розата!

букет цветя

 

Без значение, колко нови сортове цветя създават хората, никое от тях, никога няма да засенчи царицата на цветята, розата. На изток това цвете се смята за дар от Аллах. Бялата роза се смята, че притежава пречистваща сила. На нея отдавали почит още в Древен Египет. Така Клеопатра поръсвала цветни листенца от рози по пода.

В древна Гърция съществуват няколко легенди за раждането на розата. Едно от тях: бялата пяната на Афродита, излизаща от вълните. Тя се превърнала в началото на цвете и боговете го представили с възхитителна миризма. Така се зародила красотата на царицата на цветята. Розови венци традиционно красят главите на младите девойки или булката. С тях се украсява и вратата към къщата.

В древен Рим розата е била символ на смелост и чест. Цветът, бил почитан и в Древна Германия. Венецът от рози е награда за смелите рицари. Във Франция, за да се засадят рози, се изисквало специално разрешение. В Англия през Средновековието било модерно да се носи цвете зад ухото. Досега розата остава символ на любовта и е под закрилата на боговете.

Преди това нямало толкова много разновидности и цветове сред розите. В момента се отглеждат много сортове рози с най-невероятните нюанси.

букет цветя

Букети от цветя в бледо бял до крема цвят, невероятен розов или яркочервен цвят ще предизвикват възторг и удивление у всеки.

 

Най-невероятните цветови комбинации са:

Розови рози и орхидеите в един тон. Така цветята се допълват и създават невероятно деликатен букет. Големите кремообразни гербери и малки пъпки от розови и кремави рози ще са страхотни в букет. Такъв изглежда стилен и изтънчен. Страстта на влюбените се представя с букет от рози в няколко нюанса на червено.

Други популярни цветя и аранжировки са:

Всеки човек си има свои личен вкус. Така някой обичат скромните букети от нарциси, маргаритки и лалета. Други си падат по луксозни хризантеми, гербери, еустоми, божури, лотоси, гладиоли, лилии, астри, алстомери и пр.

Важна роля играят не само самите цветя, но и дизайнът на букета. Находчивостта на цветарите не знае граници.

 

Сърца от рози, композиции в различни цветове:

Сега повече от всякога може да си направите какви ли не аранжировки с цветя. От мечка, котка, кола, мотоциклет, кукла и др. Популярни са сватбените букети с форма на ветрило и миниатюрни гривни с цветя. Такива могат да се оформят в огромни букети под формата на кораб или самолет. Може да направите поздравителна картичка от цветя.

букет цветя в кошница

Букетът в цветна кошница е шик, оригинален и практичен

Цветята изглеждат луксозно. Самата кошница, също може да изглежда изключително красива. Удобно е да подарите кошница с цветя, която да съхранява и красиво да допълва.

Има разработената технология „оазис“, обогатена с хранителни запаси, която осигурява дългосрочно съхранение на цветята. Аранжировките с цветя в красиви стъклени или керамични саксии също са издръжливи.

Все по-модерно е да се правят букети от цветя и храни или сладкарски изделия. Кошница с млечни продукти, плодове и цветя може да е красиво аранжирана, здравословна и оригинална. Такъв подарък е от значение за изписване на дете, раждане или реконвалесценция в болница. Така например, кошница с вино, сладкиши и цветя е добър подарък, както за приятелката, така и за рождения ден на колега.

За децата например, подходящи са букет във формата на топка, различни животни, изобразяващи анимационни герои. И ако такива букети са допълнени с балони и сладкиши, меки играчки или любимите игри, тогава няма да има ограничение за насладата на малкото същество.

Съществува голямо разнообразие от опаковъчни материали, които могат да направят най-простия букет луксозен. Такива са органза, панделки, дантели.

Какви цветя е най-често се подаряват

Ако букетът е бил поднесен от близки хора и от сърце, тогава е невъзможно той да не се зарадва. Съществува обаче традиция за създаване на букети, в зависимост от сорта и цвета. Прието е младите момичета да подаряват еднородни букети цветя с нежни цветове. За улегнала дама ще подходящ по-сложен букет от ярки наситени тонове с различни цветове. За творческите хора идеални са композициите от екзотични цветя. За страстната темпераментна жена са подходящи бургундски или червени цветя. Лалетата отдавна се смятат за символи на началото на пролетта и Деня на жената. Сигурен залог е букетът от рози. Той е подходящ е за тези, които не знаят предпочитанията на дадения човек.

Децата трябва да получават букети цветя, без бодли и остри миризми.

Букети от цветя – може да намерите за най-различни поводи. Изберете и зарадвайте себе си и близките си!