Брюкселско зеле – ползи за здравето

Брюкселско зеле за здраве

Опитвали ли сте някога брюкселско зеле? Знаете ли, че има предимства? Това зеле, подобно на много зеленчуци, третира най-често срещаните заболявания и значително подобрява здравето.

Ако искате да научите за всички предимства от хапването на брюкселско зеле, прочетете по нататък.

Още през 1200 г. брюкселското зеле се споменава в някои писания като обикновено декоративно растение.

Брюкселското зеле – полза и вреда!

Ползите от брюкселското зеле са много.

Помощ при лечението на анемия:

Брюкселското зеле е богато на желязо. То е много важно, защото минералите, заедно с витамин В6 помагат за производството на червени кръвни клетки. Те от своя страна се справят с анемия.

Перфектно допринася работата на сърцето:

Това несъмнено е най-важното предимство на брюкселското зеле, известно още като „малко зеле“. То помага за регулиране на кръвообращението. Това от своя страна помага за предотвратяване на различни видове възпаление и премахва сърдечно-съдовите заболявания.

Брюкселското зеле играе важна роля в превенцията на рака:

Ракът е една от най-страшните болести, които поразяват цялото човечество. Подобно на няколко други природни съставки, брюкселското зеле също играе роля в лечението на рака. Този зеленчук принадлежи към семейството на зелето и броколите и те са отлични антиоксиданти. Антиоксидантният индол, заедно с много други съединения, играе важна роля в превенцията срещу рака.

Подобрява здравето на цялата храносмилателна система:

Брюкселското зеле съдържа глутамин аминокиселини. Глутаминът помага при улцерацията, детоксикацията, лечението и регенерирането му. Съставките му също могат да се използват за терапевтични цели. Пийте сок от тези кълнове три пъти на ден на празен стомах.

Брюкселско зеле: полза за мъжете

Полезните свойства на този зеленчук са много по-силни, отколкото в много други сортове. То има три пъти повече протеини и полезна аскорбинова киселина, отколкото при обикновените бели глави. В него се съдържа завишено съдържание на биотин, полезни витамини А, D и Е и К, К, РР с много благоприятен ефект върху състоянието на мъжкия организъм. То значително повишава устойчивостта срещу множество вирусни инфекции.

Помага за подобряване на визията:

Наличието на витамин А прави този зеленчук необходим за поддържане на добрата визия. Антиоксидантите, допринасят да се предотврати катаракта и други многобройни проблеми с очите.

Брюкселско зеле: ползи през бременността

Този зеленчук е богат на фолиева киселина. Това важно съединение помага в развитието на плода. Също така значително предотвратява възникването на различни неврологични дефекти в плода.

Допринася за артериалното налягане:

Един от основните проблеми днес е неравномерно кръвно налягане. Брюкселското зеле съдържа доста голямо количество калий, което регулира клетките на тялото, отговорни за метаболитните процеси. Това от своя страна спомага за поддържането на нормално кръвно налягане.

Брюкселско зеле: полза за децата

Брюкселските зелчици са много полезни за малки деца и при кърмене. Всички педиатри настоятелно препоръчват да се дават кълнове от брюксел на кърмачета. Като допълваща храна, тя е идеална, тъй като не причинява алергични ефекти и нейните полезни качества винаги ще служат само в полза за здравето на бебето.

Брюкселско зеле – противопоказания

Брюкселското зеле може не само да донесе полза, но и да навреди. Като единствено противопоказание на брюкселско зеле е високата киселинност за стомаха. Това го прави неподходящо за хора с язва и обостряне на стомашно – чревния тракт.

Въпреки че изглежда малко, кълновете от Брюксел могат да окажат огромно влияние върху вашето здраве и цялостно благосъстояние.

Така следващият път, когато стигнете до пазара, не забравяйте да купите един килограм от тези малки, но изключителни зеленчуци – брюкселско зеле!