Брекети – какво не знаем за тях

Брекети

Знаете ли, какво са Брекети?

Малките пластинки, които коригират израстването и оформянето на зъбите ни, представляват метални дъги, залепени по повърхността на зъбния емайл и са наричани Брекети.

За разлика от ортопедичните брекети за деца, които са и вид апаратчета, тези за възрастните, не могат да бъдат сваляни и действието им е по всяко време.

Ефектът от брекети

Тези устройства, могат да се поставят само на постоянни зъби и не се свалят, докато не изтече периода на действие (лечение). Ползват се, както за деца, така и от възрастни без ограничения.

Брекети от метал

Има брекети от стъкло, пластмаса, керамика, но най-популярни са металните. Последните са най-устойчиви, а и се опровергава, скъпо струващото лечение. Съществуват и шини, които се монтират от вътрешната страна на зъбите и съвсем не се забелязват.

Лечение с брекети

Лечението е продължително и трае до 2 години. Завършва с ретенционен апарат, който служи за временно свикване на зъбите, за да не се получи рецидиф.

Апаратчето се поставя веднага, след сваляне на металните пластини и се носи неопределено време. Работа на лекуващият лекар е да следи, кога и как да направлява металните коректори за зъби, както и временното апаратче, за да бъде постигната желаната захапка.

Проблеми с металните дъги

Най-честите проблеми, които изникват от металните дъги са честите и многобройни кариеси. Когато хигиената не е на ниво, тези проблеми се удвояват.

Специалистите са на мнение, че пациенти, които носят брекети, трябва да спазват двойно по-голяма хигиена от останалите. Когато няма достатъчно място за монтаж на брекети, се налага пилене и дори вадене на два странични зъба. Най-често това са мъдреци или в краен случаи кътници.

носенето на брекети

Положителна страна от носенето на метални шини

Въпреки създаващите неприятни моменти, тези устройства правят усмивката по-красива, а храненето по-здравословно и ефективно.

Добре е да се знае, че правилно подредените зъби, крият значително по-малък риск от образуване на кариеси и заболявания на венците.